ANP

Voetbal heeft gisteravond zijn stempel gedrukt op het Sportgala. Niet alleen vanwege de vier prijzen die in de wacht werden gesleept, maar ook bij de speeches werd het podium goed benut.

Louis van Gaal kreeg de zaal stil, Arjen Robben verscheen op een groot scherm en Robin van Persie betrad twee keer de bühne. Hij was zelfs zo vrij om ook zijn opa en Daley Blind naar voren te halen.

Doorgaans domineren schaatsen, wielrennen, zwemmen en de laatste jaren turnen het Sportgala en hangt de grootste sport van ons land - voetbal - er een beetje bij. Dat was dit jaar wel anders. Arjen Robben werd Sportman van het Jaar, Louis van Gaal de beste coach, het Nederlands elftal de beste ploeg en Van Persie won de Sport in Beeld Award.

De 'sweep' van het voetbal bracht veel reacties los op Twitter.

Het blijft speculeren waarom voetbal en het Sportgala in het verleden op gespannen voet stonden met elkaar. Komt het doordat de sporters die mogen stemmen vinden dat voetbal doorgaans veel te veel aandacht krijgt? Nu de stem van de vakjury de uitslag voor de helft bepaalt, zou dat probleem gereduceerd moeten zijn.

Of komt het omdat voetbal een teamsport is en de spelers daardoor meer moeten doen om uit te blinken? Louis van Gaal denkt juist dat de teamgeest van het Nederlands elftal op het afgelopen WK tot de waardering van het publiek heeft geleid. Dat zei hij in zijn speech, waar hij ruim de tijd voor nam. Ook Robben haalde het belang van zijn teamgenoten aan.

Van Persie had zijn trofee bij het Sportgala het liefst met alle sporters willen delen. "Het was zo'n mooie avond", glunderde hij. "Het was zo fantastisch om te zien hoeveel iedereen er voor over heeft om de beste te zijn. Eigenlijk verdient iedereen die hier was een prijs."

"Je kunt nu wel zeggen dat we er officieel ook bij horen", aldus Van Persie. Ook Van Gaal sprak van een mooie avond. "Dit is geweldig voor het voetbal en voor het Nederlands elftal."

En dat terwijl Van Gaal zich aanvankelijk nog hardop afvroeg wat hij in de RAI te zoeken had, want "voetbal wint toch nooit". Maar na dinsdagavond zal die discussie weer even van de baan zijn.

Voetbalwinnaars bij het Sportgala

JaartalSportman van het JaarSportploeg van het JaarCoach van het Jaar
2014Arjen RobbenNederlands elftalLouis van Gaal
2010Nederlands elftalBert van Marwijk
2009Louis van Gaal
2007Jong OranjeFoppe de Haan
2005Guus Hiddink
2002Guus Hiddink
1995Ajax
1988Nederlands elftal
1987Ruud GullitAjax
1978Nederlands elftal
1975IJsselmeervogels
1974Johan CruijffNederlands elftal
1973Johan Cruijff
1972Ajax
1970Feyenoord
1969Ajax
1968Ajax
1952Abe Lenstra (Sporter v/h Jaar)
1951Abe Lenstra (Sporter v/h Jaar)

STER reclame