Bibian Mentel Paralympisch Sporter van 2014

Bibian Mentel is gekozen tot Paralympische Sporter van het Jaar. Ze won in Sotsji het eerste Nederlandse goud bij de Paralympische Spelen door de snowboardcross te winnen, nadat ze ook al de wereldbeker had gewonnen.

Mentel maakte haar favorietenrol in Sotsji meer dan waar. Ze was liefst negen seconden sneller dan de nummer twee. Snowboardcross stond voor het eerst op het programma bij de Paralympische Spelen.

"Wauw, te gek!", was Mentels eerste reactie. "Ooit zat ik hier als valide sporter in de zaal, daarna als bestuurder en sinds vorig jaar als gehandicapte sporter. Eindelijk is snowboardcross olympisch."

Bibian Mentel met haar gouden medaille ANP

De 42-jarige Mentel kreeg bij het Sportgala de voorkeur boven mondiaal dressuurkampioene Rixt van der Horst, de met twee gouden WK-plakken omhangen wielrenster Alyda Norbruis en rolstoelbasketbalster Inge Huitzing, die met Oranje WK-brons won en tot beste speelster van het toernooi uitgeroepen werd.

Het oordeel van de vakjury

"Bibian Mentel wordt in 2014 Paralympisch kampioen op de para-snowboardcross. Een nieuw onderdeel, dat vooral dankzij de jarenlange inspanningen van Mentel zelf zijn debuut maakt op het programma van de Paralympische Winterspelen", meldt het juryrapport van NOC*NSF.

Nominaties Paralympisch Sporter van het Jaar Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

STER reclame