De tafel van Studio Voetbal op zondag 3 april, met Iwan van Duren, Jan Mulder, Edwin Winkels, Bert van Marwijk en gespreksleider Tom Egbers NOS

De eredivisie stond dit weekeinde uitgebreid stil bij de dood van de beste speler die ons land heeft voortgebracht. Johan Cruijff, op 24 maart overleden en sinds die tijd al vele malen herdacht. "Het kan mij ook niet lang genoeg duren", zegt Jan Mulder in Studio Voetbal, waar ook oud-voetballer en trainer Bert van Marwijk en de journalisten Edwin Winkels en Iwan van Duren zijn aangeschoven.

"Ik zat vanmiddag bijna weer te janken voor de televisie. Door kleine dingen, herinneringen. Men zegt ook steeds: het eerbetoon is verdiend! Nou, meer dan dat. Cruijff is vandaag door Ajax en Amsterdam en heel Nederland zo prachtig geëerd, zeg. Op een Argentijnse, hartstochtelijke manier die je eigenlijk niet achter Nederland had gezocht. En ook al is het postuum, ik vind dat toch zo mooi voor deze wereldster. Ik ben trots."

'Cruijff is vandaag zo prachtig geëerd in Nederland'

Mulder, die nog met Cruijff heeft gevoetbald bij Ajax en het Nederlands elftal, is ook zeer te spreken over de huidige spits bij de Amsterdammers: Arek Milik. De Pool scoort in deze fase van de competitie aan de lopende band. Ook tegen PEC Zwolle, een duel dat Ajax met 3-0 won, was het twee keer raak.

Dodelijk schot

"Ja, ik heb weer van hem genoten. Een schitterende technicus, met dat linkerbeen. Bij de 2-0 was vooral de gedachte goed", haalt Mulder de loopactie naar de eerste paal aan. "Hij was daar op het juiste moment. Maar die tweede goal is wel heel verfijnd, hoor, met dat linkerbeen. Een dodelijk schot. Zo mooi ingeschoten."

Een klassiek geval van vertrouwen, concludeert Mulder. Milik lag lang onder vuur en Ajax zou in de winterstop hebben uitgekeken naar een nieuwe spits. Maar nu Milik een aantal wedstrijden op rij zijn opwachting mag maken in de hoofdmacht, blijkt de centrumaanvaller zijn steentje ruimschoots te kunnen bijdragen. "Je moet 'm gewoon even laten staan. Want hij is een goede spits", stelt Mulder.

Mulder: ik heb weer genoten van Milik

Van Marwijk valt Mulder bij. "Helemaal mee eens. Deze jongen heeft natuurlijk een aantal keren reserve gestaan. En als hij de krant opensloeg, kon hij lezen: Ajax is geïnteresseerd in die spits en ook in die spits. Maar nu zie je dat hij echt het vertrouwen voelt. Waarschijnlijk heeft Frank de Boer tegen hem gezegd: ik laat je staan, ook al speel je wat minder goed. En je ziet: dan betaalt hij het ook terug."

Over scorende spitsen gesproken: Vincent Janssen deed dat op Wembley voor Oranje tegen Engeland. In zijn pas tweede interland benutte hij een penalty en stond hij aan de basis van een doelpunt in de oefeninterland die het Nederlands elftal zowaar met 2-1 wist te winnen. "Hij speelde geweldig", steekt Mulder zijn enthousiasme niet onder stoelen of banken.

Meer keus

Zuur misschien voor Klaas-Jan Huntelaar, die de afgelopen jaren in de pikorde achter Robin van Persie moest plaatsnemen en nu plots een nieuwe ster aan het firmament voor zich ziet opduiken. "Je moet het omdraaien", vindt Van Marwijk. "We moeten gewoon blij zijn dat zo'n Vincent Janssen eraan komt. En dat we ook nog Luuk de Jong hebben die het bij PSV heel erg goed doet, waardoor er meer keus is."

Van Marwijk: ik zou Van Persie nog niet afschrijven

Goed om hen uit te proberen in oefenduels, meent de oud-bondscoach. Van Huntelaar en ook Robin van Persie is immers wel bekend wat ze kunnen. "En ze moeten natuurlijk ook wel fit zijn en spelen bij hun clubs. Maar zoals we Van Persie eigenlijk al afgeserveerd hebben... Dat zou ik niet zo snel doen."

Van Marwijk: "Als het er echt om gaat, moeten we gewoon de beste spelers opstellen. Van Persie gaat steeds beter spelen in Turkije en hij wordt ook steeds fitter. Ik zou hem nog niet afschrijven, absoluut niet." 

STER reclame