NOS Schaatsen

Kramer: een pijnvrij jaar, dat is de grote winst

Kramer: dit gevecht ging om de eer

Sven Kramer is opgelucht dat hij het seizoen pijnvrij heeft kunnen afsluiten. "Ik ben niet ziek geweest, had geen last van mijn rug en geen geklooi met mijn longen. Dat is een grotere winst dan het rondje 28,3 van vandaag."

De manier waarop Kramer de laatste 5.000 meter van het seizoen won, maakt het extra mooi voor de Fries. "We gingen gelijk op toen Jorrit eronderdoor plofte, maar gelukkig had ik een antwoord."

Bergsma versnelde met een rondje 28,9 dat door Kramer gepareerd werd met 28,3. "Dit zijn de ritten waarvoor de mensen kijken. Zo had ik het ook bedacht, ik wilde het tegen hem uitvechten. Het gaat toch vooral om de eer. Die is bij ons allebei heel erg groot."

Toch is deze zege 'maar' een wereldbeker voor Kramer. "Ik kan niet de hele zomer teren op één wereldbeker. Daar moet je het hele jaar goed voor zijn. Dat gevoel was al goed, maar dit maakt het helemaal mooi."

Kramer pakte dit jaar voor het eerst sinds 2009 twee individuele wereldtitels op de WK afstanden, waar hij de 5.000 meter en de 10.000 meter won. Ook pakte hij goud op de EK en de WK allround.

"Mijn gevoel was heel comfortabel dit jaar. Ik voelde me vanaf december elke week sterker worden. Dat is een heel fijn gevoel. Het seizoen had wel een paar weken langer door mogen gaan."

Heilig

Het grote doel voor Kramer de komende jaren zijn de Winterspelen van 2018 in Zuid-Korea. "De route daarnaartoe is heilig. We zijn nu op de goede weg. Als ik progressie blijf boeken, ben ik tevreden. Het moet beter, maar het kán ook nog beter."

Bergsma: ik moet leren Kramers versnelling voor te zijn

Ook Bergsma kon lachen na de strijd met Kramer. "Het was een mooi gevecht. Ik voelde het publiek erin meegaan. Dat is het mooiste van sport. Maar dat ik het steeds tegen hem moet afleggen, vind ik wat minder."

Bergsma voelt wel dat hij dichterbij komt. "Ik laat een heel goede rit zien, twee ronden voor het einde rijden we nog zij aan zij. Maar Sven heeft nog die versnelling. Dan zie je dat hij meer power kan leveren. Dat moet ik voor zijn in de toekomst."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl