Hans Hateboer na de nederlaag bij Excelsior (2-1)
NOS Voetbal

Waar gaat het mis bij FC Groningen?

Zo trots als elf Martinitorens begon het elftal van FC Groningen aan het seizoen. Bekerwinnaar, voor het eerst in de historie. Op avontuur in Europa. En nu, ruim een half jaar later? Het is kommer en kwel, met de evenaring van een negatief clubrecord in het vooruitzicht.

Terug naar het begin. Het Europese avontuur verliep redelijk. In een lastige poule met onder meer Olympique Marseille speelde Groningen twee keer gelijk, bij Slovan Liberec en thuis tegen Sporting Braga. In de competitie? De eerste helft werd solide afgesloten op de achtste plaats, op vier punten van de nummer vier. Vaak met goed spel. Niets aan de hand dus.

Maar toen, op 27 januari, maakte Erwin van de Looi plotseling bekend dat hij aan het einde van het seizoen de club ging verlaten.

Ongelooflijk slordig. Gespannen. Voorzichtig. Spelers nemen verkeerde beslissingen.

Trainer Erwin van de Looi na het duel met Excelsior (2-1)

En nu, na 27 wedstrijden? "Ongelooflijk slordig. Gespannen. Voorzichtig." Zo typeerde de coach het spel van zijn elftal zaterdag tegen Excelsior. Groningen leed zijn vijfde nederlaag op rij. Het werd 2-1 voor Excelsior. De evenaring van een clubrecord (zes) is nabij.

De makkelijke conclusie zou zijn dat Van de Looi zijn vertrek nooit kenbaar had moeten maken eind januari. Want daarna ging het qua prestaties mis met Groningen. Na de winterstop pakten de noorderlingen nog maar acht punten in tien duels.

Maar het ligt volgens Van de Looi niet aan zijn beslissing van januari. Een greep uit zijn reacties de laatste weken: "We geven goals weg. (...) Er worden foutjes gemaakt bij spelhervattingen. (...) Spelers nemen verkeerde beslissingen."

Van de Looi: logisch dat De Leeuw niet speelt

En dan is er nog het geval Michael de Leeuw. De topschutter van de Groningers met acht doelpunten speelt de laatste weken niet. Maar dat is logisch, vindt Van de Looi. "Wie onze wedstrijden analyseert de laatste weken, begrijpt waarom. Wij kwamen op het middenveld heel vaak in de problemen."

Oorzaak? "Wij speelden met een nummer tien die echt een aanvaller is. Die als tweede spits speelt. Op basis daarvan hebben wij de beslissing genomen om met een middenvelder te spelen." Maar vorige week tegen PSV (0-3) en ook zaterdag tegen Excelsior ging het niet veel beter.

De Leeuw begrijpt het ook niet

De Leeuw, die als invaller toch nog zijn doelpunt meepikte in Rotterdam, is het er ook niet mee eens. "Ik begrijp het niet. De trainer heeft me uitgelegd dat het om tactische redenen is. Daar hoef ik het niet mee eens te zijn, daar bén ik het ook niet mee eens."

"Of ik hem niet mag? Als ik niet speel, dan mag ik hem niet nee. We hebben een haat-liefdeverhouding. Het ene moment speel ik, het andere moment niet, maar ik hoop dat ik vanavond weer heb laten zien dat ik van waarde kan zijn met goals. Ik hoop volgende week weer gewoon te spelen."

Of hij speelt en of Van de Looi een oplossing vindt in de periode die hem nog rest, is een vraag die de komende weken zal worden beantwoord. Wil Groningen volgend seizoen een nieuw Europees avontuur, dan moet het een achterstand goedmaken van minstens zeven punten op de nummer zeven. Met dit programma nog voor de boeg:

Programma FC Groningen

20 maartFC GroningenVitesse
3 aprilADO Den HaagFC Groningen
10 aprilFC GroningenDe Graafschap
16 aprilFeyenoordFC Groningen
19 aprilFC GroningenRoda JC
1 meisc HeerenveenFC Groningen
8 meiFC GroningenHeracles Almelo

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl