Krol tijdens de algemene ledenvergadering in 2014 ANP

De Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart 2017 lijken nog ver weg, maar voor de politieke partijen begint het campagnewerk nu al. In overleg met de achterban worden verkiezingsprogramma's geschreven, kandidatenlijsten samengesteld en beginnen de campagneteams met het plannen van campagneactiviteiten. Deel 11: 50Plus. 

Op 4 juni houdt de ouderenpartij een congres in Utrecht. Daar zal het gaan over de koers maar ook over de lijsttrekker. Volgens partijvoorzitter Struijlaard is "de kans groot dat Henk Krol een van de kandidaten is." Zelf zegt het enige Kamerlid van de partij dat hij "de klus graag doet en vereerd zal zijn als hij wordt gevraagd."  

Politiek verslaggever Joost Vullings twijfelt er niet aan dat Krol de lijst opnieuw trekt. "Hij is charmant, handig en weet de boodschap dat ouderen gepakt worden met overtuiging over te brengen op de kiezers. Hij heeft een goed mediagevoel en kritiek lijkt steeds meer van hem af te glijden."

Wat de procedure wordt als er zich ook andere kandidaten melden is niet bekend. In november moet grotendeels duidelijk zijn wie op de lijst komen.

Ruzie

50Plus haalde afgelopen jaren vaker het nieuws met gedoe binnen de partij dan met de inhoud. Na de verkiezingen van 2012 kwam Krol met Norbert Klein in de Kamer. Toen Krol in opspraak raakte omdat hij als hoofdredacteur van de Gay Krant geen pensioenpremie had afgedragen voor zijn werknemers ruimde hij het veld.

Opvolger Martine Baay kreeg het al snel aan de stok met kersvers fractievoorzitter Klein. Die zette Baay uit zijn fractie waarop hij op zijn beurt door de partij werd geroyeerd. Toen Baay in september 2014 door ziekte terugtrad uit de politiek keerde Krol terug in de Kamer.

Van dat ruziënde imago moet de partij komende tijd af zien te komen. 

De partijtop is al volop in gesprek met mensen die op de lijst kunnen komen. Campagneleider wordt Toine Manders. Hij was in 2014 lijsttrekker voor 50Plus bij de Europese verkiezingen, waar hij net geen zetel haalde. 

Een commissie onder leiding van Maurice Koopman is bezig met het verkiezingsprogramma, dat in september klaar moet zijn. Belangrijke thema's worden wederom pensioenen, zorg en werk voor mensen boven de 45. 

Krol bij de aftrap van de verkiezingscampagne voor de Provinciale Staten met zangeres Sandra Reemer ANP

De partij verwacht tussen de 5 en 10 zetels te halen. Dat lijkt niet onmogelijk, de partij schommelde in de peilingen de laatste twee jaar rond de vier zetels.

Meedoen

Met meer zetels hoopt de partij eindelijk serieus te worden genomen in Den Haag, zegt Joost Vullings. "50Plus wilde vaak meedoen aan akkoorden maar vond nooit aansluiting. Keer op keer eisten ze veel te veel, waardoor andere partijen niet met ze in zee wilden." Met meer zetels moet dat veranderen. 

Het dichtst bij de macht kwam de ouderenpartij deze zomer, toen Krol en Eerste Kamerleden Nagel en Van Rooijen door het kabinet uitgenodigd werden om te praten over belastingverlaging. Uiteindelijk kwam het ook daar niet tot afspraken en stemde de partij tegen.

50Plus overlegt in het Torentje

Doordat 50Plus geen akkoorden heeft gesloten kan Krol vol in de aanval. "De partij heeft geen water bij de wijn hoeven doen. Met een specifieke doelgroep en een heldere boodschap moet het Krol daardoor lukken om goed aan te haken bij de onvrede die bestaat bij ouderen", zegt Vullings.  

Een mogelijke ontwikkeling in het nieuwe jaar die de campagne daarbij van pas kan komen is pensioenverlaging. Mede door het rentebesluit van de Europese Centrale Bank vorige week is de kans groot dat het inkomen van veel ouderen twee maanden voor de verkiezingen daalt of niet wordt gecorrigeerd voor inflatie. 

Dat de politiek niet over de hoogte van pensioenen gaat betekent niet dat 50Plus geen gebruik zal maken van onvrede, verwacht Vullings. "Krol weet als geen ander hoe hij dit soort onderwerpen moet uitbuiten en daarmee zal hij de kiezers voor hem winnen."

Andere artikelen over 'Nederland Kiest - Nog 1 jaar te gaan' kunt u hier lezen.

STER reclame