PvdD-leider Thieme na overleg over de rijksbegroting op het ministerie van Financiën ANP

De Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart 2017 lijken nog ver weg, maar voor de politieke partijen begint het campagnewerk nu al. In overleg met de achterban worden verkiezingsprogramma’s geschreven, kandidatenlijsten samengesteld en beginnen de campagneteams met het plannen van campagneactiviteiten. Deel 10: de Partij voor de Dieren.

De Partij voor de Dieren noemt zichzelf de kanarie in de kolenmijn, het waarschuwingssignaal voor een "vastgelopen systeem dat de draagkracht van de aarde niet respecteert". De partij wil op internationaal niveau strijden tegen crises op het gebied van klimaat, biodiversiteit, economie, waterschaarste en voedselverdeling.

Tournee

Partijleider Thieme schreef er een boek over met econoom Ewald Engelen, dat 21 april uitkomt. Ze gaat ermee op tournee - de Kanarie in de Kolenmijn-tour - tot de verkiezingen op 15 maart 2017. In mei gaat Thieme op tournee door Australië, op uitnodiging van een Australische zusterpartij.

"De ambities van de Partij voor de Dieren houden niet op bij de landsgrenzen", zegt politiek verslaggever Ireen Oostveen. "Dat komt alleen al door de onderwerpen die de partij op de agenda wil zetten. Klimaatbeleid en misstanden in het Europese veetransport kunnen alleen internationaal worden opgelost. De partij was daarom erg blij met de zetel in het Europees Parlement in 2014."

Esther Ouwehand en Marianne Thieme vieren met Europarlementariër Anja Hazekamp dat de Partij voor de Dieren met 1 zetel voor het eerst in het Europees Parlement komt ANP

In de VS, het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Italië, Cyprus en Zweden zijn ook dierenpartijen opgericht. En in Duitsland, Portugal en Australië zit de Partij voor de Dieren in het parlement.

Maar na tien jaar Tweede Kamer staat de partij in Nederland nog steeds op twee zetels. Bij de verkiezingen in 2012 haalde de partij wel meer stemmen binnen, maar het was net niet genoeg voor een derde zetel. 

Kansje

Het is de ambitie van de PvdD om volgend jaar wel meer zetels te halen, om een belangrijker rol te kunnen spelen. Met de krappe meerderheden in de Eerste Kamer en mogelijk ook in de nieuwe Tweede Kamer bestaat daar een kansje op.

Ireen Oostveen: "De Partij voor de Dieren stemt vaak hetzelfde als GroenLinks. Toch zijn er ook opvallende verschillen. De partij zal minder snel meedoen aan een coalitie, omdat ze niet gauw water bij de wijn zal doen."

PvdD-leider Marianne Thieme onthult een vogelverschrikker op zonne-energie, bedoeld voor de ganzen rond Schiphol ANP

Thieme wil voor de vijfde keer lijsttrekker worden, en naar verwachting zal dat wel lukken, maar ook leden mogen zich kandidaat stellen. Wie de lijsttrekker wordt zal formeel worden vastgesteld op het najaarscongres.

Andere artikelen over ‘Nederland Kiest - Nog 1 jaar te gaan’ kunt u hier lezen.     

STER reclame