GroenLinks zet in op optimisme en "Jesse-effect"
De Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart 2017 lijken nog ver weg, maar voor de politieke partijen begint het campagnewerk nu al. In overleg met de achterban worden verkiezingsprogramma’s geschreven, kandidatenlijsten samengesteld en beginnen de campagneteams met het plannen van campagneactiviteiten. Deel 3: GroenLinks.
Bij GroenLinks heeft zich geen enkele tegenkandidaat aangemeld voor de strijd met Jesse Klaver om het lijsttrekkerschap van de Tweede Kamerverkiezingen. Het partijbestuur ziet daarom maar af van het ledenreferendum en heeft vandaag de huidige fractievoorzitter officieel voorgedragen als dé man die de oppositiepartij in maart 2017 aan een verkiezingsoverwinning moet helpen.
Frisheid
Iedereen bij de partij is blij met de 29-jarige Klaver, de vierde partijleider in zes jaar tijd. Hij is Jesse, niet meneer Klaver en deze frisheid wil de partij optimaal inzetten. GroenLinks staat er goed voor. Sinds Klaver in mei 2015 'tussenpaus' Van Ojik opvolgde, is de partij in de peilingen omhoog geschoten naar zo'n 12 zetels; een verdrievoudiging van de huidige vier zetels. Verder dan 11 zetels is de partij bij Kamerverkiezingen nog nooit gekomen.
Politiek verslaggever Ireen Oostveen: "GroenLinks gaat het Jesse-effect in de campagne optimaal uitbuiten. Klaver straalt hoop en optimisme uit en hij zegt keer op keer dat de politiek wel degelijk te veranderen valt. Hij wil een tegengeluid geven tegen het politiek cynisme en daarmee zou de partij meer dan alleen jongere kiezers aan zich kunnen binden."
Bij zijn benoeming als Van Ojiks opvolger sprak Klaver uitvoerig over het keren van het tij, over hoop en het veranderen van Nederland, waarbij hij overigens wel onmiddellijk toegaf dat dat grote woorden zijn.
Klaver richt zich niet alleen op bekende GroenLinks thema's zoals het milieu, maar ook tegen het 'economisme'. In zijn in september gepubliceerde boek De mythe van het economisme beschrijft hij de tendens om elke maatschappelijke kwestie te reduceren tot een rekensom.
Dat wat je zelf hebt opgebouwd, kun je zelf veranderen. Dat is hoop.... Mij is afgeraden om dit verhaal te houden. Het zijn grote woorden, maar voor minder wil ik het niet doen.
Het is aan oud-Kamerlid, milieuactivist en campagneleider Wijnand Duyvendak om het "Jesse-effect" in een goede verkiezingscampagne om te zetten. Op het Utrechtse partijbureau is senator Frits Lintmeijer als voorzitter van de permanente programmacommissie al een jaar bezig met het verzamelen van ideeën voor het verkiezingsprogramma. Drie kernpunten staan centraal: de strijd tegen het economisme, een beter milieu en klimaat en een humane kijk op vluchtelingen.
GroenLinks denkt ook aan regeringsdeelname, zei Klaver nadrukkelijk bij zijn komst. NOS-verslaggever Oostveen zegt dat de partij de achterban daar nog wel van moet overtuigen. De partij is ooit begonnen als een echte oppositiepartij. "Femke Halsema heeft ook altijd gezegd mee te willen regeren en dat is er nooit van gekomen. Dus Klaver zal wel duidelijk moeten maken wat hij precies wil."
New kid on the block
Het succes van GroenLinks is nog niet te voorspellen, zegt Oostveen."De andere partijen zullen in een stevige campagne niet nalaten om de positieve hoop-boodschap van Klaver neer te zetten als niet realistisch, als luchtfietserij, en tegen die kritiek moet de jongste lijsttrekker zich dan stevig verweren. Ook is het de vraag of het jonge imago - the new kid on the block - over een jaar niet is uitgewerkt."
Andere artikelen over ‘Nederland Kiest - Nog 1 jaar te gaan’ kunt u hier lezen.