Maria Sjarapova
NOS Sport

'Sjarapova had slimmer moeten zijn'

"Dit was het laatste waar we aan gedacht hadden", is de eerste reactie van NOS-tenniscommentator Marcella Mesker op het nieuws over de positieve dopingtest van Maria Sjarapova.

Mesker vindt dat Sjarapova enigszins naïef heeft gehandeld. "Ze kreeg op 22 december een e-mail van de ITF met een link waarin alle nieuwe verboden middelen stonden. En Sjarapova zei letterlijk 'Ik heb niet op die lijst gekeken'. Dat is stom."

Ook Herman Ram, de directeur van de Nederlandse Dopingautoriteit, vindt dat Sjarapova slimmer had moeten zijn. "Het komt vaker voor. Sporters zijn slordig. Maar het is wel verrassend als we kijken naar het niveau waar we het nu over hebben."

Sjarapova werd bij de Australian Open betrapt op meldonium, een middel dat de zuurstofopname in het bloed versnelt. "Het is op de verboden lijst gekomen omdat we het idee kregen dat het ook door veel gezonde sporters werd gebruikt", legt Ram uit. "De moeilijkheid is dat je niet weet wie het als medicijn gebruikt en wie het misbruikt."

Sporters die op het gebruik van meldonium worden betrapt kunnen doorgaans op een schorsing van een jaar rekenen. "Het hangt ervan af hoe de tuchtcommissie van de ITF ertegenaan kijkt. En vooral, is er opzet in het spel?", aldus Ram.

Sjarapova bekent gebruik verboden middel meldonium

De moeilijkheid is dat je niet weet wie het als medicijn gebruikt en wie het misbruikt als doping.

Harman Ram over het verboden middel meldonium

"Bij opzettelijk gebruik kun je uitgaan van een schorsing van vier jaar. Als er geen opzet verondersteld wordt, kun je uitgaan van twee jaar of misschien nog minder."

Volgens Ram is het einde nog niet in zicht. "Ik voorspel dat er nog tientallen zaken aankomen, waarschijnlijk binnen een maand of zes."

Mesker verwacht niet dat Sjarapova direct van haar sokkel valt. "Sjarapova is met Serena Williams het instituut van het vrouwentennis. Ze heeft ongelooflijk veel betekend voor vrouwelijke sporters. Dat zal ze nooit kwijtraken."

Sjarapova verklaart positieve dopingtest

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl