John van den Brom en Frank de Boer tijdens het duel tussen Ajax en AZ in de Arena in februari 2015
NOS Voetbal

Als De Boer vertrekt, staat Van den Brom klaar

Zondag is de topper in de Arena tussen Ajax en AZ. De nummer twee op de ranglijst tegen de nummer drie.

Die positie van AZ is het resultaat van een indrukwekkende reeks van zeven gewonnen wedstrijden na de winterstop. Bovendien speelt AZ al weken het meest attractieve voetbal in Nederland. Het spel dat Ajax zou willen spelen, wordt gefluisterd.

En dus wordt steeds vaker gekeken naar AZ-trainer John van den Brom als mogelijke opvolger van Frank de Boer bij Ajax.

Opvolging De Boer 'speelt niet' voor Van den Brom

De Boer: Van den Brom zou mijn opvolger kunnen zijn

De Boer kan zich daar wel iets bij voorstellen. "Hij heeft bij Ajax gespeeld en de clubs waar hij gewerkt heeft als trainer waren teams die met een bepaalde gedachte probeerden te spelen. Of het nou Vitesse, Anderlecht of AZ is", aldus De Boer bij de wekelijkse persconferentie. "Ik denk dat hij een kandidaat kan zijn."

De Ajax-coach benadrukte dat het geen uitgemaakte zaak is dat hij aan het einde van dit seizoen vertrekt. "Ik heb gewoon nog een contract tot 2017. Ik zie nog helemaal geen signaal om nu weg te gaan. We wachten het gewoon af. Als ik echt het gevoel heb dat ik een duidelijk antwoord heb, zal ik het geven."

Ook voor Van den Brom is een vertrek uit Alkmaar voorlopig niet aan de orde, al geeft hij wel aan dat hij bij zijn voormalige werkgever Ajax een speciaal gevoel heeft. "Ik ben tevreden hier", aldus de trainer. "En ik spreek Frank regelmatig, hij is tevreden daar. Dus dat is geen verhaal."

Van den Brom: wij spelen het spel dat Ajax mooi vindt

Van den Brom: derde plaats vasthouden

Toch zal Van den Brom gebrand zijn op een glanzende sollicitatie in de vorm van een zege in de Arena. Gezien de vorm van AZ de laatste weken, behoort dat tot de mogelijkheden. "Ik zeg niet: we gaan wel even winnen. Dat is onzin. We zijn wel goed, dat laten we wekelijks zien."

"We spelen nu misschien het spel dat Ajax mooi vind, maar vergeet niet dat dat voor de winterstop totaal niet het geval was", is Van den Brom realistisch. "Het verschil tussen Ajax en ons is nog steeds heel groot. Zij spelen om het kampioenschap en dat is niet voor niets."

AZ heeft met de halve finale van de KNVB-beker en de derde plaats in de eredivisie nog twee ijzers in het vuur voor Europees voetbal. "We hebben gestreden voor de derde plaats, het wordt zaak om die vast te houden. Nu wordt er op ons gejaagd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl