NOS Schaatsen

Zorgen bij Wüst na schaduwrol in Heerenveen

Wüst maakt zich zorgen over vorm

Ireen Wüst kwam op de 1.500 meter tijdens de wereldbekerwedstrijden in Thialf niet in de buurt van Heather Richardson en Brittany Bowe. En dat baart haar zorgen.

De twee Amerikaanse schaatssters waren zaterdag al de snelsten op de 1.000 meter en domineerden daarna ook de schaatsmijl. Vooral de tijd van Richardson (1.53,87) imponeerde Wüst. "Dat is gewoon verschrikkelijk hard."

Voordat ze startte, wist Wüst eigenlijk al dat ze niet aan die tijd zou komen. "Ik geef me nooit gewonnen, maar dan moest ik wel beter in vorm zijn dan ik voelde." Ook de 1.54,70 van Bowe bleek veel te hoog gegrepen voor Wüst, die uiteindelijk vierde werd met 1.56,01.

Volgens Wüst is haar grootste probleem nu vooral snelheid. "De inhoud heb ik wel. Daarom kom ik ook nog in de buurt van Marrit Leenstra (derde in 1.55,95, red.)."

Met elke week alles uit de kast halen, kom ik er niet meer.

Ireen Wüst

Haar teleurstellende optreden wijt Wüst aan de vele wedstrijden die ze al in de benen heeft. Wüst voelt zich verplicht om in eigen land altijd aan de start te verschijnen, maar voelde tegenover de internationale schaatswereld ook de verplichting om vorige maand mee te doen aan de wedstrijden in Azië.

Dat plichtsbesef doet haar dit weekend de das om en dat zet Wüst aan het denken richting de WK afstanden in februari, ook in Thialf. Dan zal een baanrecord nodig zijn om te winnen, zegt Wüst, die met 1.53,31 de snelste tijd ooit in de Friese schaatstempel heeft gereden.

Zo'n tijd vraagt om topvorm. "En als ik dan bedenk welke wedstrijden ik allemaal nog moet rijden om überhaupt hier in februari te staan, dan vraag ik mezelf serieus af hoe ik dat ga doen."

Dus moet Wüst schrappen in haar programma, maar dat gaat niet zomaar. Zo zijn bij de World Cup in Hamar startplekken voor de WK allround te verdienen. Een ding is haar in Heerenveen in ieder geval duidelijk geworden: "Met elke week alles uit de kast halen, kom ik er niet meer."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl