Martin Klizan blij in Ahoy
NOS Sport

Weet Klizan wel dat hij in de halve finales staat?

  • Daan Floor

    redacteur NOS Sport

  • Daan Floor

    redacteur NOS Sport

Heel Ahoy sprak er vrijdagmiddag over: vijf matchpoints tegen krijgen en toch de halve finales van het ABN Amro-toernooi halen. Alleen Martin Klizan zelf wist niet dat het om vijf matchpoints ging.

"Echt? Ik dacht dat het er twee waren", zei de linkshandige Slowaakse qualifier na zijn overwinning op Roberto Bautista Agut. "Mijn killing forehand waarmee ik op breakpoint 5-5 maakte, staat me meer voor de geest."

Het is duidelijk: Klizan is geen doorsnee tennisser. De nummer 43 van de wereld kan op ieder moment gruwelijk uithalen met zijn forehand, maar ook verrassen met een gevoelige dropshot. Hij tennist meer met zijn hart dan met zijn verstand.

Klizan overleeft wedstrijdpunten tegen Bautista Agut

Dat hij vaker geheugenproblemen heeft, bleek een aantal jaar geleden toen hij op zijn website trots meldde dat hij in 2006 bij het juniorentoernooi van Roland Garros het enkelspel en het dubbelspel had gewonnen. Het dubbelspel heeft hij in Parijs echter nooit gewonnen...

Publiekslieveling

Toch is Klizan op zijn best als hij niet te veel nadenkt, de tactische oplossingen vergeet en intuïtief gas geeft met zijn forehand. "Ik voel ook dat het publiek daarop reageert. Ik ben blij dat ik ze iets speciaals kan geven." Daarnaast spreekt de Slowaak ook aan bij het Rotterdamse publiek omdat hij zijn emoties laat zien op de baan.

Door de afzeggingen van Roger Federer en Nick Kyrgios zocht Rotterdam nieuwe publiekslievelingen. Ahoy vond die in Alexander Zverev en Klizan. Voor het grote publiek een onbekende speler, maar de 27-jarige voormalig juniorenkampioen won al drie titels. In Casablanca, München en Sint-Petersburg.

Of Djokovic doping gebruikt? Nee, Nadal misschien."

Martin Klizan in 2012

Klizan is echter vooral bekend om een pijnlijke opmerking over Rafael Nadal in 2012. Op de vraag of Novak Djokovic doping gebruikte, antwoordde hij: "Djokovic niet, maar Nadal misschien. Bij hem is het volgens mij niet helemaal zuiver." Toen die opmerking groot nieuws werd, bood Klizan snel zijn excuses aan.

En dan die enorme tattoo op zijn kuit. Ook daar kleeft een mooi verhaal aan. In het midden van een groot kruis is een stuk opengelaten. "Hij is nog niet af. Ik wacht op iets groots in mijn leven. Een trouwerij bijvoorbeeld. Of mijn eerste kind. Dan kan ik de datum daar neerzetten."

Met Nicolas Mahut als volgende tegenstander lonkt een finaleplaats in Rotterdam. Een toernooi zo sterk bezet als dit, won hij nog niet. Ruikt hij zijn kans? "Ik ben trots op mezelf, maar dit verandert niets. Ik speel altijd om te winnen. Ik heb ook geen extra doelen. Ja, plezier hebben op de baan en fit blijven."

Jeugdvrienden laten zich horen

Zolang Klizan in Ahoy is, blijft ook de Slowaakse vlag over de boarding van zijn coachvak hangen. Verantwoordelijk daarvoor zijn twee jeugdvrienden van Klizan, die met hun enthousiaste aanmoedigingen vrijdag het hele publiek achter de Slowaak kregen.

"Toen ik 12, 14 jaar oud was, speelde ik vaak tegen ze. Ik heb nog nooit van ze verloren", legde Klizan uit met een lach. Misschien heeft hij wel van ze verloren, maar is hij dat vergeten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl