Bondscoach Henk Groener tussen de Nederlandse handbalsters
NOS Sport

Handbalvrouwen Oranje hebben zicht op stunt

De Nederlandse handbalvrouwen vervolgen vanavond (20.15 uur) het EK met een wedstrijd tegen Slowakije. De ploeg van bondscoach Henk Groener heeft in de groep van zes landen een prima uitgangspositie om geschiedenis te schrijven. Nooit eerder haalde een nationale A-ploeg de halve finales van een groot toernooi, maar met drie punten uit twee duels in de eerste ronde liggen er zeker kansen om te stunten.

Verrassen deed Oranje tijdens dit EK al tegen Duitsland, waar voor het eerst sinds 2005 weer eens van werd gewonnen (29-26). Ondanks snel, dynamisch en verzorgd spel verzuimde Nederland vervolgens om ook Zweden te verslaan (30-30). Vrijdag was het al uitgeschakelde Kroatië met 31-27 te sterk voor een gemankeerd Nederlands team, maar die nederlaag had voor deze nieuwe ronde geen gevolgen.

Dat Nederland langzaam aanklampt bij de echte toplanden wordt steeds duidelijker. Deze week is het interessant om te zien of er tegen nog sterkere landen als Montenegro en Frankrijk ook winstkansen zijn. Vorig jaar werd op het WK van beide landen nipt verloren. Montenegro is de Europees kampioen en ook Frankrijk speelt al jaren in de top. "We kunnen nog niet zestig minuten een constant hoog niveau halen. Misschien lukt het ons nu wel", zei spelverdeelster Nycke Groot aan de vooravond van het EK.

Groep van Nederland

LandPunten
Frankrijk4
Zweden3
Nederland3
Montenegro2
Slowakije0
Duitsland0

Slowakije is op papier de zwakste tegenstander en voor Nederland ook veruit de onbekendste. De ploegen kwamen elkaar nog nooit tegen op een EK of WK.

Groener maakte al wel studie van het land dat derde werd in de poule na een nipte zege op Servië. "Het wordt een beste klus", verwacht de Nederlandse coach. "Slowakije speelt degelijk en geduldig in de aanval. Voor ons is het vooral belangrijk om het tempo hoog te houden. Zij hebben een aantal oudere wat statische speelsters, die daar waarschijnlijk moeite mee hebben."

Blessures

Zorgen zijn er ook. De sterspeelsters in de eigen selectie zijn de eerste ronde niet ongeschonden doorgekomen. Zo heeft Estavana Polman last van een buikspier. De linkeropbouwer scoorde in de eerste twee duels al zeventien keer en bleef vrijdag tegen Kroatië uit voorzorg aan de kant. "Ze knapt gelukkig weer op. Ik heb goede hoop dat ze kan spelen. Estavana heeft nu wat rust gepakt. Dat ze niet speelde, was puur uit bescherming."

Ook spelverdeelster Nycke Groot, die samen met Polman voor de extra klasse in het team zorgt, is niet fit en kreeg rust. Groot heeft pijnlijke heupspieren en moeite met het zijwaarts bewegen. "De medische staf zit er bovenop", zegt Groener. Dat de regisseur in grote vorm is en essentieel voor een goed spelend Oranje, beseft de coach ook. "We begonnen tegen Kroatië wel heel goed. Toen speelde Nycke ook nog mee."

Als het even minder gaat op een EK, krijg je klop.

Bondscoach Henk Groener

Toen Groot na een kwartier naar de bank ging, werd het spel al snel chaotischer. De structuur viel weg en andere, minder ervaren speelsters kunnen de kar op dit niveau nog niet trekken. "Het wordt minder georganiseerd, maar dat is ook begrijpelijk. Estavana en Nycke zijn speelsters die voor structuur zorgen. Bovendien was Kroatië tot de tanden toe gewapend om het toernooi met winst af te sluiten", verklaart Groener de nederlaag.

"Jammer. Veel speelsters waren ook teleurgesteld, maar misschien verwachten ze dan toch te veel. Als het even minder gaat op een EK, krijg je klop. Alles zit heel dicht bij elkaar. Of het vanaf nu wel weer beter gaat? Dat weet je de volgende wedstrijd pas", is Groener voorzichtig.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl