In Tilburg bleven de stembureaus gisteren leeg ANP

De laagste opkomst voor het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne was gisteren in Tilburg. Veel andere Brabanders lieten het stembureau ook links liggen, maar de Tilburgers spanden met een opkomstpercentage van 22,7 procent de kroon. Waarom bleef Tilburg thuis?

Tegen referenda

Verschillende thuisblijvers geven aan dat ze tegen referenda zijn. "Ik stem wel voor de Tweede Kamer", zegt een man tegen verslaggever Tanja Braun. "Ik wil geen referendum, of het moet heel belangrijk zijn. En dit vind ik totale onzin."

Andere Tilburgers zijn het hiermee eens. "Dit is een verkeerd instrument voor deze kwestie. Het referendum kost 40 miljoen, dat hadden we beter aan Oekraïne kunnen geven. We zijn op het verkeerde been gezet door de initiatiefnemers."

'Het kost 40 miljoen euro: weggegooid geld'

Sommigen bleven thuis omdat ze niet geïnteresseerd zijn in het onderwerp van het referendum. "Het staat te ver van mij af. Als het bijvoorbeeld over de maximumsnelheid op de snelweg was gegaan, had ik het zinnig gevonden, maar dit is niet interessant genoeg." 

Een vrouw had geen idee waar het over ging. "Ik wist niet wat ik moest kiezen. Toen heb ik besloten er niet aan mee te doen." De inwoners vragen zich ook af of de politiek zich iets aantrekt van de uitslag van het referendum.

'Referendum? Geen idee waar het over ging'
NOS

STER reclame