Hierom kwamen miljoenen kiezers gisteren niet opdagen
De meeste kiesgerechtigden zijn gisteren niet gaan stemmen bij het Oekraïne-referendum, omdat ze geloven dat de regering toch niets met de uitslag zal doen. Meer dan een kwart van de thuisblijvers geeft dat als reden in een onderzoek dat de NOS heeft laten uitvoeren door Ipsos onder 3855 thuisblijvende Nederlanders.
De op een na belangrijkste reden om niet naar het stembureau te gaan, volgt kort daarna: 26 procent van de ondervraagden wist simpelweg niet wat te stemmen. Bijna een kwart van de mensen zegt in het geheel tegen het referendum te zijn.
Opkomst doorslaggevend
Hoogleraar Marcel Boogers noemde eerder het raadgevend referendum een "gedrocht van een wet", omdat het strategisch kiesgedrag uitlokt. "Ja-stemmers zullen zich voor hun kop slaan dat ze zijn gaan stemmen", zei Boogers. "Als ze allemaal thuis waren gebleven was de drempel niet gehaald en hadden ze hun doel bereikt."
Er zijn twee antwoorden die over het bewust wegblijven bij de stembus gaan. 16 procent van de kiesgerechtigden zegt weg te zijn gebleven, omdat ze hoopten dat de opkomstdrempel niet boven de 30 procent zou komen. 8 procent had het vermoeden dat de opkomst überhaupt niet boven de 30 procent zou komen, dus dat een stem zinloos zou zijn.
Het was mogelijk om meerdere antwoorden te selecteren.
Er is ook onderzocht of mensen verwachtten dat de opkomstdrempel zou worden gehaald. Van de mensen die niet gingen stemmen, dacht meer dan de helft dat dat niet zou lukken. Bij degenen die wel stemden, ging 35 procent ervan uit dat het niet zou lukken.
De meeste ondervraagden die wel zijn gaan stemmen, noemden de democratische plicht als belangrijkste reden (71 procent). Ongeveer de helft wilde zijn of haar stem niet verloren laten gaan.
Een kwart ging naar de stembus, omdat ze het onderwerp van het referendum als 'belangrijk' kwalificeerden. Bijna net zo veel mensen wilden voorkomen dat de voorstanders de meerderheid zouden halen.