Oekraïners massaal naar Nederland voor referendumcampagne
Nog een week en dan stemmen we over het associatieverdrag van de Europese Unie met Oekraïne. Terwijl hier de afgelopen dagen het nieuws gedomineerd werd door de aanslagen in Brussel en de dood van Johan Cruijff, is er in Oekraïne veel aandacht voor het referendum. Veel Oekraïners reizen deze dagen dan ook af naar Nederland om te vertellen wat zij vinden van het verdrag.
Vandaag kwam een Oekraïense handelsdelegatie in Nederland aan en dat is bepaald niet het enige bezoek uit Oekraïne in aanloop naar het referendum. Behalve de minister van Landbouw, die de delegatie leidt, is ook de minister van Financiën vandaag in Den Haag om te praten over het referendum. Zaterdag komt ook nog de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken naar ons land.
Kerkleiders en boksers
Maandag en dinsdag waren zes Oekraïense kerkleiders in Nederland. Maandagmiddag werden ze door minister Koenders ontvangen op het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dinsdag was er een bijeenkomst op de Oekraïense ambassade in Den Haag, waarbij vertegenwoordigers van verschillende kerkelijke en politieke organisaties aanwezig waren.
Vorige week kwamen de oud-boksers Vitali en Vladimir Klitschko op bezoek. Vitali is tegenwoordig burgemeester van de Oekraïense hoofdstad Kiev en was een van de leiders van de oppositie tijdens de opstand die begon in 2013. Ze willen graag dat Nederland voor het verdrag stemt, zeiden ze woensdag in het programma RTL Late Night.
"Als je niet vecht, kun je niet winnen", zeiden de broers. "Je moet vechten voor je land en voor je waarden. Wij dromen van een modern, democratisch Oekraïne. Samen met Europa zijn we sterker."
Donderdag sprak de plaatsvervangend hoofdarts van het grootste ziekenhuis van West-Oekraïne op een conferentie op de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht. Ze vertelde over haar werk en de strijd tegen corruptie in het land. Vorig jaar luidde ze in een interview in Trouw de noodklok over het zorgstelsel in Oekraïne.
#UkraineFreedom
Deze hele week zijn vijftig Oekraïense studenten in Nederland. Onder de naam '#UkraineFreedom bezoeken ze onder meer debatavonden in Amsterdam en Rotterdam. Hun doel is om zoveel mogelijk mensen te overtuigen om voor het verdrag te stemmen.
Vanmiddag waren ze bij de opening van een bijeenkomst over landbouwsamenwerking tussen Oekraïne en Nederland. Daarbij was ook minister Ploumen voor Buitenlandse Handel aanwezig.
Sinds maandag is ook de Oekraïense pianist Markiyan Matsekh hier. Hij werd bekend als een van de Maidan-pianisten, die al pianospelend actie voerden op het Maidan-plein in Kiev, het centrum van de anti-regeringsdemonstraties van twee jaar geleden.
Tot en met volgende week woensdag, de dag van het referendum, reist Markiyan door Nederland en zal in onder meer op de treinstations in Amsterdam, Den Haag, Groningen en Maastricht pianospelen en praten met de pers.
Tuschinsky
Morgen en overmorgen worden in Pathé Tuschinksy in Amsterdam eenmalig drie Oekraïense films vertoond, die gaan over het leven in Oekraïne onder de huidige politieke situatie. Na afloop van de films is er gelegenheid om het gesprek aan te gaan met Oekraïense en Nederlandse filmmakers.
Niet iedereen in Oekraïne heeft de gelegenheid om naar Nederland te komen om daar actie te voeren. Sommige jongeren maken daarom gebruik van internet om de Nederlandse kiezer te bereiken. Deze jonge muzikanten willen via YouTube de Nederlandse kiezer ervan overtuigen om voor het associatieverdrag te stemmen.
Bovenstaand is een greep uit de initiatieven van Oekraïners die willen dat Nederland voor het associatieverdrag gaat stemmen. Er komen ook Oekraïners naar Nederland die juist tegen de overeenkomst zijn.
Dinsdag, de dag voor het referendum, is een Oekraïense onderzoeker te gast in een speciale referendum-uitzending van de NOS. In samenwerking met het Transnational Institute onderzocht hij de mogelijke gevolgen van het associatieverdrag voor de Oekraïense economie.
Uit het onderzoek blijkt dat de Oekraïense industrie helemaal niet in staat is om te produceren volgens de Europese standaarden. Oekraïne gaat dus nauwelijks profiteren van het akkoord en zal een goedkope productielocatie worden voor veel Europese bedrijven, verwacht hij.