ANP

Vakbonden FNV en CNV zijn verrast dat V&D uitstel van betaling heeft aangevraagd. Ze snappen niet waarom de warenhuisketen niet meer tijd krijgt van investeringsmaatschappij Sun Capital. "Wij zijn net als iedereen erg overvallen door dit nieuws", zegt Niels Suijker van FNV. 

"Het is schrijnend dat de medewerkers dit via de media moeten vernemen", zegt Suijker. "Het is geen verrassing dat het slecht ging met de warenhuisketen. Een bedrijf dat zoveel verlies draait, kan niet ineens weer winstgevend worden."

De warenhuisketen verkeert al lange tijd in zwaar weer. Begin dit jaar verdwenen er 400 banen. Ook dwong V&D een huurverlaging af. Maar na een investering van Sun Capital in juli zou V&D voor zeker vier jaar zijn gered.

Het typische korte termijn denken van Sun nekt nu V&D.

Martijn den Heijer, vakbond CNV

Volgens Martijn de Heijer van CNV ligt de schuld vooral bij de investeerders: “Door nu zo snel, bij tegenvallende omzetten in het najaar, de financiering naar V&D stop te zetten, krijgt V&D geen enkele kans zich te bewijzen. De nieuwe strategie, winkelformule en assortiment zouden begin 2016 worden uitgerold." 

Hij had graag gezien dat Sun Capital het warenhuis die tijd had gegund. "Het typische kortetermijndenken van investeerders als Sun nekt V&D nu."

Deze filiaalhouder hoopt op een nieuwe V&D

Den Heijer benadrukt dat er onder de medewerkers veel vertrouwen was in de nieuwe strategie van topman Van der Ent. "Het personeel is ondanks alle commotie trouw en loyaal blijven werken aan de toekomst van het bedrijf." Hij noemt het dan ook zuur dat de investeerder nu de handen van het bedrijf aftrekt. "Ik vind het een gotspe."

Volgens Suijker leidt een aanvraag tot uitstel van betaling in de meeste gevallen tot een faillissement. "Maar wij weten, net als de medewerkers van V&D, nog niet hoe het nu verder gaat. Het is in ieder geval een vervelend moment, zo vlak voor de kerstdagen."

STER reclame