NOS

"Bekende gezichten zien." "De techniek!" "Nieuwsgierigheid." "Handtekeningen scoren." Zo veel bezoekers als er bij de publieksdag van de NOS zijn, zo veel redenen hebben ze om vandaag naar Hilversum te komen.

Bij het Instituut voor Beeld en Geluid en in de JT Bioscoop op het marktplein stelt de NOS zich vandaag voor aan het publiek. De verwachte 6500 bezoekers kunnen onder meer workshops bijwonen, een eigen NOS Journaal opnemen en meedoen aan meet-and-greets met presentatoren.

En dat publiek is divers: jong, oud, man, vrouw, uit Hilversum en van ver daarbuiten. Foekje Buist is met haar zoontje Yassin uit Assen gekomen. "Ik vind het leuk om voordat ik naar bed ga het nieuws te kijken", zegt hij. Buist zegt dat haar zoon soms verhaaltjes schrijft en dan voor een camera gaat staan om "Journaaltje te spelen". "We zijn hier voor hem."

Een jongen zei: je ziet er leuker uit in het echt!

Nick Renooij, presentator NOS Jeugdjournaal

Nienke Lebbink uit Doetinchem kwam onder meer voor een foto met Rik van de Westelaken. De student geschiedenis is geen gemiddelde kijker: ze is 20. "Ik probeer iedere dag het Achtuurjournaal te kijken", zegt ze. "En anders het Jeugdjournaal. Dat is ook nog steeds leuk." De foto met Rik is gelukt. "Een sympathieke man. Leuk om in het echt te zien."

De aanwezige kinderen staan in de rij voor Jeugdjournaal-presentator Nick Renooij. Of kinderen veel vragen aan hem stellen? "Ze willen vooral een foto of een handtekening. Voor meer zijn ze toch te verlegen. Een jongen zei: je ziet er leuker uit in het echt!"

'Schouders rechtop en kijk in de camera

Op het plein voor de bioscoop staan enkele satellietwagens, SNG's in het jargon. Bezoekers kunnen een kijkje nemen in een 'mobiele' regiekamer en technici geven tekst en uitleg over de functies en mogelijkheden van 'hun' wagens.

Piet de Korte uit Meliskerke (Zeeland) vindt het prachtig. "Al die techniek", zegt hij. "Mooi om te zien. Mijn zoon is zendamateur. Dan is het extra leuk."

De Korte is vooral geïnteresseerd in de verhalen van cameraman Eric Feijten, die geregeld verslag doet uit oorlogs- of rampgebieden. "We zagen thuis het programma De Reünie. Hij ging daarin terug naar Atjeh, waar hij na de tsunami in 2004 was geweest. Heel aangrijpend. Ik wil graag even met hem praten."

De meeste bezoekers zijn 'gewone' kijkers: ze schakelen een of twee keer per dag naar het NOS Journaal of openen in de trein de NOS-app. Maar nieuwsgierig zijn ze allemaal. "De kans om zo dichtbij te komen, krijg je nooit meer."

STER reclame