Concentratie bij 'Barney' voor de partij tegen Van Gerwen
NOS Sport

Dartskenners genieten na van 'krankzinnig niveau'

Liefhebbers van darts ontwaakten vanochtend ongetwijfeld met een heerlijk gevoel. Het is de dag na de historische zege van Raymond van Barneveld op Michael van Gerwen (4-3). Is dit de beste partij die ooit op het WK darts gespeeld is?

Het is in ieder geval nog nooit voorgekomen dat een speler met zo'n hoog gemiddelde als Van Gerwen (105,8 punten) een wedstrijd verloor op het WK. De twee Nederlanders maakten er een schitterende dartsshow van in 'Ally Pally'.

Met hoge scores, prachtige finishes, een moordend tempo kregen de toeschouwers in Londen en meer dan een miljoen Nederlandse televisiekijkers een prachtige avond voorgeschoteld. Maar het was 'slechts' een wedstrijd in de derde ronde van het belangrijkste toernooi van het jaar.

De Engelse darter Wayne Mardle bekeek als analist de partij vanuit de zaal. Een dag later is hij nog aan het uithijgen. "Dit was een hemelse pot darts. Van Michael weet je dat hij altijd goed is, bij Raymond is dat soms afwachten, maar hij had het juiste vuur te pakken."

Mardle vervolgt: "Ik denk dat Raymond wilde bewijzen dat hij nog steeds de beste Nederlandse darter is. Michael is de laatste jaren beter, maar heeft nog niet de titels die Raymond wel heeft."

De kampioen van het verleden die wint van de kampioen van het heden en de toekomst. Een sprookje noemt Mardle het. Maar het beste duel aller tijden? "Nee, wel een van de beste. Maar boven aan de lijst staat voor mij de finale van 2007 die Raymond won van Phil Taylor."

Wayne Mardle

RTL-dartscommentator Jacques Nieuwlaat schaart zich achter de woorden van de Engelsman. "Het is appels met peren vergelijken. Ik heb een aantal WK-finales toch hoger zitten. Zoals de finale in 2004 tussen Kevin Painter en Taylor, en natuurlijk die van Taylor tegen Van Barneveld."

Beide partijen werden pas beslist in een sudden-death leg, na een gelijke stand van 6-6 in sets en 5-5 in legs. In 2004 won Taylor. Drie jaar later pakte 'Barney' zijn enige wereldtitel bij de PDC, nadat hij terug was gekomen van een 3-0 achterstand in sets.

Net als Mardle zat ook dartscommentator Jaques Nieuwlaat op het puntje van zijn stoel: "Het is zeker een van de beste wedstrijden ooit op het WK, ook van beide spelers. Een prachtige pot, die nog wel even in mijn hoofd blijft zitten."

Nieuwjaarsdag 2007: Van Barneveld wint van Taylor en is wereldkampioen

NOS-commentator Joris van den Berg kan zich vinden in de woorden van zijn collega. "Het niveau gisteren was krankzinnig, maar dat hebben we vaker gezien. Het was wel met afstand de allerbeste Nederlandse wedstrijd aller tijden."

Nadeel

"Maar als ik het door een oranje bril bekijk, is het nadelig dat Van Barneveld heeft gewonnen. Van Gerwen had een grotere kans op de titel", aldus Van den Berg. Hij bestempelt de slijtageslag in de WK-finale van 1992 tussen Mike Gregory en - opnieuw - Taylor (6-5 winst Taylor) als de beste partij ooit.

Net als Van den Berg ziet Mardle Van Barneveld niet als uitgesproken favoriet voor de wereldtitel. "Dit was slechts een duel in de derde ronde. Maar Raymond heeft ervaring. Hij pakt nu ook even zijn rust en dat doet hij goed. Maar voor mij is Gary Anderson favoriet."

Anderson is de winnaar van vorig jaar. "Hij zit in de makkelijkere helft van het schema", weet de 42-jarige Mardle.

Scheidsrechter

De scheidsrechter van dienst gisteravond in Londen was duidelijk: dit was de beste wedstrijd die hij ooit op het podium heeft meegemaakt, liet hij op Twitter weten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl