NOS Sport

Alberda: twee keer goud maakt alles wat mooier

Alberda: twee keer goud maakt toernooi mooier

Joop Alberda, technisch directeur van de Nederlandse zwembond, had ingezet op tien medailles bij de EK kortebaan. Het werden er 'slechts' negen en pas op de slotdag konden er twee titels - op de 50 vrije slag en 4x50 wisselslag - worden bijgeschreven. "Ja, die twee gouden maken het allemaal iets mooier."

Omdat de marges in het zwemmen zo klein zijn, liggen winst en verlies dicht bij elkaar. Daarom wil hij niet spreken van een teleurstellend toernooi. Bovendien moet je ambitieus zijn, aldus Alberda. "Je moet de lat hoog leggen, want van lage latten gaat niemand hoger springen."

Dat is de keuze die de sportvrouwen zelf hebben gemaakt, de consequenties zijn ook voor hun.

Joop Alberda over de zwemsters die in het buitenland trainen

Het is de technisch directeur opgevallen dat sommige zwemsters die in het buitenland trainen enigszins tegenvielen. "Ik zie dat bij Monique Nijhuis, ik zie het bij Femke Heemskerk, ik zie het ook een klein beetje bij Sharon van Rouwendaal, dat dit toernooi niet brengt waar ze op basis van de ranglijst recht op hebben."

Doordat zij in het buitenland trainen, kan de technisch directeur ook moeilijker hun ontwikkeling in de gaten houden. "Het probleem is dat je op grote afstand zit. Dat is de keuze die de sportvrouwen zelf hebben gemaakt, de consequenties zijn ook voor hun. Wij kunnen alleen maar helpen door die aanpassingsperiode ook te accepteren."

'Mijn vertrek was en is geen nieuws'

Alberda zorgde zelf voor opschudding door te melden dat hij zijn aflopende contract bij de zwembond niet zal verlengen. Na Rio neemt hij afscheid van de KNZB. Niet alle coaches en zwemmers zijn er blij mee dat hij dat tijdens de EK naar buiten bracht. "Daar spreken wij vanavond over." Verder wil Alberda daar geen woorden aan vuil maken. "Het was geen nieuws, is geen nieuws en wordt geen nieuws."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl