Lois Abbingh in Oranje
NOS Sport

De lange weg naar Rio voor de handbalsters

"Deze wedstrijd is belangrijk als voorbereiding op het WK", zo klonk het uit de mond van handbalster Lois Abbingh. Geen vreemde uitspraak, ware het niet dat Abbingh doelt op het gewonnen EK-kwalificatieduel met Bulgarije. Een EK-kwalificatieduel als voorbereiding op een WK? Dat vraagt om uitleg.

Het EK, waarvoor de kwalificatie dus net van is gestart, wordt in december 2016 gehouden in Zweden. In de zomer van dat jaar zijn in Rio de Janeiro de Olympische Spelen: het grote doel van Oranje.

WK

Om zich te kwalificeren voor Rio, moeten de handbaldames presteren op het WK dat over twee maanden wordt gehouden in Denemarken. De wereldkampioen plaatst zich automatisch voor de Spelen, maar de kans lijkt niet al te groot dat Oranje kampioen gaat worden.

"Nederland leunt tegen de wereldtop aan, met speelsters als Estevana Polman, Nycke Groot, Yvette Broch en Lois Abbingh. Ze zijn er zeker nog niet, maar als iedereen fit is en het gaat lopen, dan kan Oranje voor een verrassing gaan zorgen", denkt verslaggever Richard van der Made.

Nycke Groot in actie voor het Nederlands team

Blijft die verrassing uit, dan is het zaak om bij de beste zeven van de wereld te komen. Dat is goed voor een ticket voor het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) in mei 2016. Haalt Oranje ook dat niet, dan is er alsnog een kans om mee te doen aan het OKT.

Dan zal er een ingewikkelde rekensom aan te pas komen, waarbij ook resultaten uit het verleden mee gaan tellen. Om dat te voorkomen moet Oranje dus presteren op het WK.

"Daar zijn we al veel mee bezig", vertelt Abbingh. "Tot die tijd zijn we amper bij elkaar. We hebben dus weinig tijd om te groeien als ploeg. Elke wedstrijd is daarin belangrijk."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl