De zege van Bart Swings kwam niet meer in gevaar
NOS Schaatsen

Swings en Kim voorkomen Nederlandse zeges op massastart

Bart Swings heeft de eerste massastart van het wereldbekerseizoen gewonnen. De Belg van Team Stressless kwam solo over de finish na een ontsnapping in de laatste ronde.

Wereldkampioen Arjan Stroetinga kwam niet in het spel voor. Het was Jorrit Bergsma die namens Nederland voor de zege ging. Maar dat deed hij pas nadat de Nieuw-Zeelander Reyon Kay en de Zwitser Livio Wenger het peloton wakker hadden weten te schudden.

Het duo ging er vandoor, pakte zo'n zestig meter voorsprong en zorgde ervoor dat Bergsma moest reageren. Swings ging op zijn beurt in het kielzog van Bergsma mee in de achtervolging en profiteerde van een moment van onoplettendheid. Swings snelde weg en was niet meer te achterhalen.

Onrustige race bij de vrouwen

Bij de vrouwen was het niet Irene Schouten of Ivanie Blondin, maar Kim Bo-reum die de massastart won. De Zuid-Koreaanse schaatsster troefde de topfavorieten af in de eindsprint.

In een onrustige race was pas in de laatste ronde vuurwerk te zien. Blondin, die vorig seizoen een felle strijd uitvocht met Schouten, demarreerde 400 meter voor het einde uit het peloton. In eerste instantie leek het gat dat ze sloeg groot genoeg om als eerste over de finish te komen, maar Kim en Schouten hadden veel meer snelheid.

Kim was net iets sneller dan regerend wereldkampioene Schouten, die nog wel als tweede eindigde. Blondin moest het doen met de derde plaats.

  • NOS
    Uitslag massastart mannen
  • NOS
    Uitslag massastart vrouwen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl