NOS Schaatsen

Debacle voor mannen bij ploegenachtervolging

Wereldbeker Calgary: samenvatting ploegenachtervolging (m)

De ploegenachtervolging bij de mannen is op een debacle uitgelopen voor Nederland. Arjan Stroetinga kon in de beginfase niet aanhaken bij Douwe de Vries en Jan Blokhuijsen en kwam toen dat wel lukte zelfs ten val.

De Canadese mannen, met Ted-Jan Bloemen in de ploeg, grepen de zege in 3.39,32. Ze bleven de Zuid-Koreanen (3.39,69) en de Italianen (3.41,97) voor.

Geen echte training sinds Sotsji

Dat Nederland geen indruk maakte, was eigenlijk geen verrassing meer te noemen. De Nederlandse selectie heeft sinds de Spelen van Sotsji eigenlijk niet een keer een gestructureerde training gehad, erkende bondscoach Geert Kuiper.

Bovendien bedankte Sven Kramer voor de ploegenachtervolging tijdens deze wereldbekers en haakte Wouter olde Heuvel af met een blessure. Daardoor moest Stroetinga voor het eerst opdraven, en heel soepel verliep zijn optreden dus niet.

Blokhuijsen: dit kan gebeuren, een anticlimax

Frustrerend

"Het is in de topsport wel jammer dat je niet voor het hoogste kan gaan", zei Kuiper. "Dat is wel eens frustrerend. Je zou de ploegenachtervolging het liefst als topsportonderdeel behandelen. Het blijft voor de rijders een beetje een bijnummer, dat is jammer."

Kuiper legt uit waarom het moeilijk is om een trainingskamp te organiseren. "Een zomerprogramma hebben we niet gedraaid. Het is wel de bedoeling om dat komend jaar op te pakken. Ik moet het mezelf misschien ook aanrekenen, maar het is heel moeilijk. Iedereen is onderweg of op andere plekken. Maar aan de andere kant: ze trainen natuurlijk wel met hun eigen teams en ik ben in de luxe positie dat ik de beste rijders kan kiezen."

Toch moet er wel iets veranderen, beseft Kuiper ook. "Ik denk dat ik richting de Spelen toe iets strenger moet zijn. We zijn vorig jaar wel wereldkampioen geworden bij de mannen, dus dat is voor dit jaar ook ons doel."

Bondscoach Kuiper stoeit met selectie ploegenachtervolging

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl