De Russische minister van Sport Vitaly Moetko
NOS Sport

Rusland wijst conclusies WADA van de hand

Rusland heeft de beschuldigingen van antidopingagentschap WADA aan het adres van de Russische atletiekbond resoluut van de hand gewezen.

"De beschuldigingen van wijdverbreide doping binnen de Russische atletiek zijn ongegrond", zo verklaarde directeur Nikita Kamajev van het Russische anti-dopingagentschap RUSADA tegenover persbureau Tass.

'Politiek gemotiveerd'

De Russische atletiekfederatie zegt zich te zullen verdedigen tegen de beschuldiging dat er sprake was van systematische doping van atleten. Waarnemend voorzitter Vadim Zelitsjenok noemt de oproep tot een schorsing door de WADA "niet objectief", omdat de leiding van de atletiekbond eerder dit jaar al is vervangen.

Vladimir Ujba, een hoge functionaris van het omstreden dopinglaboratorium in Moskou, sprak van "een politiek gemotiveerde verklaring in een lange rij van sancties tegen Rusland". De WADA wil dat de licentie van het laboratorium wordt ingetrokken wegens betrokkenheid bij het dopingschandaal.

Moetko ontkent

Een woordvoerder van president Vladimir Poetin liet weten dat het Kremlin blijft bij een eerdere verklaring waarin elke suggestie van wijdverbreide doping in de Russische atletiek van de hand wordt gewezen. De Russische minister van Sport, Vitaly Moetko, wees erop dat de WADA alleen aanbevelingen kan doen en zelf geen schorsingen kan opleggen.

Volgens Dick Pound, leider van het WADA-onderzoek, moet minister Moetko geweten hebben van het door de staat georganiseerde dopingprogramma. Moetko heeft tegenover de commissie ontkend iets verkeerd te hebben gedaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl