Hein Otterspeer, Kai Verbij en Stefan Groothuis NOS

Op de rommelig verlopen teamsprint bij de mannen is het Nederlandse team als derde geëindigd. Bij het slotonderdeel van de wereldbekerwedstrijden in Salt Lake City zagen Hein Otterspeer, Stefan Groothuis en Kai Verbij de Canadese formatie winnen.

De verklaring dat de teamsprint nog niet het aanzien heeft dat het zou moeten hebben, ligt in eerste instantie bij de deelnemers. Liefst drie van de tien ploegen werden gediskwalificeerd of kwamen ten val, waardoor ze geen eindtijd konden neerzetten. Ook het Nederlandse team had moeite om een goede race te rijden.

Geen rondetijden

Buiten het feit dat de rijders het onderdeel nog onder de knie moeten krijgen, is de race voor de televisiekijkers uitermate lastig te volgen. Daarnaast vergat de organisatie in Salt Lake City de rondetijden in beeld te brengen, wat het volgen van de race nog moeilijker maakte.

Nederland won vorige week in Calgary nog goud op dit nieuwe onderdeel. Nu ging het goud dus naar Canada, dat drie ronden voltooide in 1.17,75. Het zilver ging naar Rusland (1.19,12).

Vrouwen eindigden als vijfde

Ook de Nederlandse vrouwen konden niet overtuigen. Janine Smit, Margot Boer en Lotte van Beek kwamen er niet aan te pas op de teamsprint. In een veld van zeven werden zij slechts vijfde. Het Chinese trio was het snelst. De Russische ploeg won zilver, het brons was voor Japan.

STER reclame