Bloemen moet zichzelf in de arm knijpen

Ted-Jan Bloemen moest zich na afloop van zijn tien kilometer in Salt Lake City even in zijn arm knijpen. Hij verbeterde met een tijd van 12.36,30 het acht jaar oude wereldrecord van Sven Kramer. "Ik geloof het nog niet", sprak de verbouwereerde Canadees. "Dat ik hier zou winnen, had ik niet verwacht."

"Het deed ontzettend pijn", analyseerde Bloemen zijn race. "Ik had een goed ritme, het publiek werd enthousiast en ik hoorde van de speaker dat ik onder het wereldrecord zat. En dan komt er zo'n mooie tijd uit."

Bloemen hangt zelf zijn 'nieuwe wereldrecord' op NOS

Na Bloemen volgde nog het titanengevecht tussen Kramer en Jorrit Bergsma. Er was dus een kans dat hij zijn wereldrecord na een kwartiertje alweer kwijt zou zijn. Maar dat gebeurde niet.

"Ik kon er niet naar kijken", aldus Bloemen. "Ik ben weggelopen en gaan fietsen." Pas toen hij zag dat de rondetijden van Kramer en Bergsma opliepen, is hij weer gaan kijken. En twee ronden voor het einde wist hij het al: het wereldrecord op de 10.000 meter staat voorlopig op zijn naam.

Verlies wereldrecord doet Kramer pijn

Kramer won het onderlinge duel met Bergsma met acht seconden verschil en in de derde tijd ooit. De voormalige wereldrecordhouder was verrast door de prestatie van Bloemen.

"Dit is zeker een grote verrassing", aldus Kramer. "Hij had al wel laten zien dat hij in goeden doen was. Ik kan niet anders zeggen dan dat het heel erg goed is. Ik moet wel zeggen dat ik zijn tijd ook in mijn hoofd had. Ik moest 30,0 gaan rijden. Ik probeerde daar in het begin ook wel naartoe te gaan, maar het was al vroeg knokken voor mij."

Kramer won wel na een flinke achterstand van Bergsma, maar dat leek maar een schrale troost. "Ik moet uiteindelijk naar een ander niveau toe, daarom liet ik hem niet lopen. Het geeft me wel positieve moed. Ik heb Bergsma nooit uit het oog verloren. Maar uiteindelijk gaat deze sport om winnen. Dus ook van Bloemen. En nu rijden er twee en de derde rijdt ermee heen."

"Ik zie een stijgende lijn", bleef Kramer positief. "Vorig jaar heb ik een heel moeilijk jaar gehad. Het doet mij echt wel pijn dat ik morgen langs het recordbord loop en dat Bloemen daar nu hangt. Mijn ambitie is wel om de 10.000 meter weer te winnen."

Teleurgestelde Bergsma: weet niet wat er gebeurde

Ook Bergsma, de nummer drie in Salt Lake City, was verrast door het record van Bloemen. "Dit zag ik niet aankomen. Ted-Jan is in de vorm van zijn leven", zei de Fries.

Bergsma had zelf een wereldrecord in gedachten, maar stortte aan het einde van zijn race helemaal in. "Ik geloof dat ik wel op het schema zat, Ik zat goed in mijn slag en heb het verder ook niet geforceerd. Ik hoor het gewoon naar huis te rijden, maar niet vandaag."

"Ik weet niet wat er gebeurde. Met nog drie ronden te gaan kwam ik gewoon de bochten niet meer door", moest de teleurgestelde Fries constateren.

STER reclame