Hockeyers moeizaam langs België

De Nederlandse heren hebben bij het toernooi om de Champions Trophy in de strijd om de vijfde tot en met achtste plaats een moeizame zege geboekt op België. Het werd 2-2, waarna Oranje zich behendiger toonde bij de shootouts: 4-2.

Lange tijd was er niks aan de hand voor Nederland, dat een gedegen eerste helft speelde, achterin nauwelijks wat weggaf en zuinig omsprong met de kansen, al had Mink van der Weerden bij twee strafcorners het vizier niet op scherp.

De Nederlandse treffers waren fraai. Jeroen Hertzberger opende met een verdekt schot de score en na een messcherpe pass van Robert van der Horst klopte Sander Baart de Belgische keeper met een boogballetje.

Belgie maakt in de zoemer gelijk

De 2-0 viel op slag van rust, niets wees op naderend onheil. Ook het derde kwart verliep nog naar wens, al ging er van België meer dreiging uit. Doelman Pirmin Blaak redde twee keer knap.

In het vierde kwart nam de dreiging van de Belgen nog verder toe. Blaak redde nog drie keer, maar boog voor een inzet van de vallende Tom Boon: 2-1. België, dat een deel van de slotfase met tien man speelde, kreeg in de zoemer een strafcorner en Tanguy Cosyns, terug in het veld na zijn gele kaart, scoorde met een tip-in.

Bij de shootouts wisselde coach Max Caldas zijn keeper, waardoor Jaap Stockmann in het doel kwam te staan. Hij hield de Belgen tot twee keer toe van het scoren af en hielp Oranje daarmee naar de overwinning. Baart leek er ook een te missen, maar de herhaling toonde een overtreding van de doelman. De toegekende strafbal werd benut.