'Pereiro exact Robben, maar dan beeldschoon' Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

PSV staat niet enkel meer symbool voor omschakeling, counteren of reactievoetbal. De Eindhovenaren oogstten zondagmiddag lof voor hun optreden tegen Ajax. In Studio Voetbal ging de aandacht vooral uit naar de Uruguayaanse openbaring Gáston Pereiro.

"Qua spel exact Arjen Robben, maar dan beeldschoon. Hier gaat PSV flink veel geld aan verdienen", spreekt Jan Mulder lyrisch over de speler die PSV afgelopen zomer voor zes miljoen euro bij Nacional ophaalde. Ook AD-journalist Sjoerd Mossou toont bewondering: "Het is ongelooflijk knap dat PSV hem heeft weten te halen, voor een redelijk bedrag."

'Narsingh ook bij PSV de klos'

Co Adriaanse ziet Pereiro als een bedreiging voor Luciano Narsingh, die deze week bovendien zijn plaats bij het Nederlands elftal kwijtraakte. "Tegen Ajax was Narsingh ook een van de zwakste spelers op het veld. Dus Pereiro's vorm kan wel eens ten koste gaan van Narsingh."

Vorig jaar had je het gevoel dat PSV vooral vanuit de omschakeling speelde. Maar nu kunnen ze dominant voetballen én leunen.

Sjoerd Mossou

Mossou was onder de indruk van het spel van PSV. "Ze waren echt de baas tegen Ajax. Vorig jaar had je het gevoel dat PSV vooral vanuit de omschakeling speelde. Maar nu kunnen ze dominant voetballen én leunen, zoals we tegen Manchester United hebben gezien."

Vizier bondscoach (te veel) op Amsterdam

Gezien de huidige vorm van PSV wordt het selectiebeleid bij het Nederlands elftal ter discussie gesteld. Bondscoach Danny Blind zou zijn vizier namelijk te veel op Amsterdam gericht hebben en aldus onvoldoende oog hebben voor de ontwikkelingen in Eindhoven en Rotterdam.

Ajax is met Anwar El Ghazi, Jaïro Riedewald, Kenny Tete, Jasper Cillessen en Riechedly Bazoer goed vertegenwoordigd in de Oranjeselectie voor de laatste twee EK-kwalificatieduels met Kazachstan en Tsjechië. "Blind selecteert vijf spelers die worden weggespeeld door PSV, dat is natuurlijk wel een beetje gek", constateert Mossou.

'Keuzes Blind zijn ongelukkig, vooral door het sentiment'

"Jorrit Hendrix had gekund in plaats van Bazoer. Hij speelt ook al een behoorlijke periode in het eerste van PSV", oppert Co Adriaanse, die op dat punt bijval krijgt van Mossou. "Hendrix was tegen Ajax een van de beste spelers op het veld. Zo gek was die keuze niet geweest."

Ook zou Blind nauwelijks contact onderhouden met Phillip Cocu en Giovanni van Bronckhorst over eventuele kandidaten voor het Nederlands elftal. "Blind heeft Cocu de afgelopen periode drie keer gebeld, maar er werd nooit opgenomen en teruggebeld", weet gespreksleider Tom Egbers te melden.

'Feyenoord stabiel, maar niet goed genoeg'

Terence Kongolo en Eljero Elia, die zondag de geblesseerde Quincy Promes afloste, zijn de enige Feyenoorders in de Oranjeselectie. Mossou is nog niet onder de indruk van het spel van de Rotterdammers, die zondag slechts met veel moeite van De Graafschap wisten te winnen.

Feyenoord kan nu nog Tonny Vilhena inbrengen. Fred Rutten had vorig jaar niks op de bank zitten.

Co Adriaanse

"Het is voetbal is nog wel heel slecht hoor, dat is echt niet goed genoeg om kampioen te worden", zegt Mossou. En Adriaanse daarover: "Vorige week speelde Feyenoord wel goed, maar vandaag was De Graafschap gewoon beter, zeker in de eerste helft."

Desondanks is Feyenoord met Ajax koploper in de eredivisie. Dat komt volgens Mossou niet uit de lucht vallen: "Ze zijn stabieler en moeilijker te verslaan. Bovendien heeft Feyenoord een bredere selectie. Nu kunnen ze nog Tonny Vilhena inbrengen. Fred Rutten had vorig jaar niks op de bank zitten."

STER reclame