De teloorgang van de 'Derby van het Noorden'
Vanmiddag om half één trappen FC Groningen en sc Heerenveen af voor de 'Derby van het Noorden'. Maar de Euroborg is niet uitverkocht, en ook de veelbesproken ludieke acties blijven al een tijdje uit. Wat is er aan de hand in het noorden?
Groningenkenner Jan Mennega van het Dagblad van het Noorden en Heerenveenvolger Edward Jorna van het Friesch Dagblad zijn eensgezind: de wedstrijd tussen de noordelijke clubs is verworden tot één van de 34.
Daar waar Heerenveen zich op SC Cambuur richt, zijn de Groningensupporters veel meer bezig met de Europa League-wedstrijd tegen Marseille van aankomende donderdag. Het tijdperk van de noordelijke derby lijkt dan ook definitief voorbij.
Jaren 90: Groningen helpt 'kleine broertje' Heerenveen
De strijd tussen de twee provincies ontstaat in de jaren 90 met de promotie van Heerenveen naar de eredivisie, maar van een rivaliteit is destijds nog geen sprake.
Integendeel, vertelt Jorna: "In 1991 staat Heerenveen op het punt te degraderen, maar tijdens de laatste wedstrijd tegen Groningen laten de Groningers het duidelijk lopen. Zij hebben dan een veel betere ploeg, met Milko Djurovski als grote smaakmaker."
Desondanks degradeert Heerenveen dat jaar, maar twee jaar later komen de Friezen weer terug, om niet meer af te dalen. In Groningen gaat het vervolgens helemaal mis, met de degradatie in 1998 als absoluut dieptepunt. Als de club in 2000 terugkeert, zijn de Groningers al voorbijgestreefd door Heerenveen. En dat zet toch wel wat kwaad bloed bij de Groningers: zij zijn immers de 'Trots van het Noorden'.
Mennega: "Deze wedstrijd heeft altijd meer geleefd bij de fans van FC Groningen. In Friesland werd hier toch wat lacherig over gedaan. Zij hadden alleen de wedstrijd tegen Cambuur niet meer, dus gingen er dan ook maar in mee."
Jaren 00: Hoogtijdagen van de derby
En dan begint de wedstrijd toch wat te leven. De Groningers willen graag opboksen tegen Heerenveen, dat zelfs Champions League heeft gespeeld, en de Friezen stoken het vuurtje maar wat graag op. Een rits ludieke acties rond de derby's is het gevolg.
De middenstip van het Oosterpark wordt gestolen, het beeld van Abe Lenstra groen-wit geverfd, en Heerenveen-speler Anthony Lurling krijgt een naaimachine in zijn tuin, omdat hij volgens de Groningenfans een matennaaier is. Belangrijk criterium voor de acties van beide kampen: geweld is uit den boze.
Cambuur en Marseille krijgen de voorkeur
Maar inmiddels is de laatste ludieke actie alweer een tijdje geleden. De promotie van Cambuur naar de eredivisie heeft bij de Heerenveenfans de aandacht doen verslappen.
Jorna: "Heerenveen-Cambuur is de echte derby. Dat is de stad tegen de provincie, en daar bestaat voor een hoop fans ook haat en nijd." Ook bij de Groningers zijn er andere prioriteiten.
Mennega: "Het is niet zo dat het totaal niet meer leeft in Groningen, maar het nieuwe is er nu wel af. De selectie en ook directeur Hans Nijland proberen het vuurtje wel aan te wakkeren, maar onder de fans leeft de wedstrijd tegen Marseille veel meer."
Groningen licht favoriet
En dus blijft er een mooi affiche tussen twee subtoppers over. Ondanks het feit dat Heerenveen na vier wedstrijden nog ongeslagen is en twee punten voorsprong heeft op Groningen, zien beide clubwatchers de Groningers als lichte favoriet.
Jorna: "Groningen is gevoelsmatig een stukje verder dan Heerenveen. Ze hebben door de bekerwinst van vorig jaar een boost gekregen en hebben iets meer ervaring in de selectie."
Mennega: "Ik vind de clubs behoorlijk gelijkwaardig, maar misschien dat het thuisvoordeel net dat kleine beetje verschil zal brengen. Het wordt in elk geval een spannende wedstrijd."