Roger Federer
NOS Sport

Federer verbaast tenniswereld met 'kamikaze-returns'

Zelfs op 34-jarige leeftijd zet Roger Federer de tenniswereld nog op zijn kop. Hij slaagde er afgelopen week in Cincinnati in een nieuw element aan de sport toe te voegen: een soort kamikaze-return. Het begon als een grapje, maar eindigde met een masterstitel.

Met zijn nieuwe slag verrast Federer de serveerder door diens tweede service direct na de stuit te nemen. Daarvoor moet hij diep het veld in komen, want het eerste raakpunt is praktisch op de servicelijn. Ook tijdens de finale in Cincinnati tegen Novak Djokovic liet Federer zijn trucje zien.

Het begon als een grap

Federers tactiek betaalt zich op meerdere fronten uit. De Zwitser is moeilijker te peilen voor zijn tegenstanders, de serveerder staat direct na diens opslag onder druk en Federer is meteen in de aanval - binnen een paar stappen staat hij aan het net - en daarmee vermijdt hij lange, slopende rally's, waar veel van de andere topspelers in uitblinken.

De 'kamikaze-return' is echter geen gemakkelijke slag om te slaan, omdat je als ontvanger geen voorbereidingstijd meer hebt als je de bal direct na de stuit wil nemen. "Ik deed het op de trainingen als grapje. Steeds weer. En het bleek voor mij geen moeilijke bal te zijn", zegt Federer.

"Je moet het vol overgave doen. Dat is een voordeel. Als je dat niet doet, verlies je het punt sowieso. Het gaat om timing en reactievermogen. Ik moet nog wel beter uitzoeken wanneer ik het kan doen en wanneer niet."

De snelle ondergrond van Cincinnati was daarbij in het voordeel van Federer. Volgende week bij de US Open in New York is de baan bijvoorbeeld een stuk trager. Ook belangrijk was dat Federer gedurende het toernooi vrij gemakkelijk zijn eigen servicegames telkens won. "Dan kun je bij de returns eigenlijk doen wat je wil."

Ik moet nog wel beter uitzoeken wanneer ik het kan doen en wanneer niet.

Roger Federer

Djokovic weet zich geen raad

Tegen Djokovic was Federers tactiek om de return snel te nemen erg bepalend. De Servische nummer één van de wereld staat bekend om zijn goede passerslagen, maar werd op zijn eigen opslag keer op keer overrompeld door Federer. Hij had geen tijd om de aanvallen van de Zwitser goed op te vangen.

Federer kwam elf keer direct naar het net bij een tweede service van Djokovic. Zeven keer won hij het punt en slechts één keer moest hij daarvoor nog een volley slaan. In de eerste vijf servicegames van de Serviër sloeg hij veertien returns bijna twee meter voor de baseline terug. Dat is ongekend.

Dat Djokovic zich geen raad wist met de tactiek van Federer, bleek wel in de eerste game van de tweede set. De Serviër moest vier keer een tweede service slaan in de wetenschap dat Federer waarschijnlijk meteen naar het net zou komen. Drie keer sloeg hij een dubbele fout. Het was de enige break van de wedstrijd.

Federer wint finale in Cincinnati

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl