NOS Nieuws

Amsterdamse brug weg voor doorvaart grote schepen Sail

  • ANP
    Woensdag begint Sail. De tallships kunnen alleen in Amsterdam komen als de brug deels wordt ontmanteld.

In Amsterdam is de Jan Schaeferbrug deels weggehaald om plaats te maken voor de tallships van Sail. Woensdag varen 44 van deze grote schepen naar de IJ-haven voor het evenement.

Om de doorvaart mogelijk te maken moest een deel van de brug tussen het centrum en het Java-eiland verwijderd worden. Dat kan: de brug is zo ontworpen dat het middendeel eruit kan, zodat tijdens Sail de tallships erdoor kunnen.

12 kilometer

Sail-voorzitter Arie-Jan de Waard was aanwezig bij de operatie. Hij verheugt zich op de Sail-in aanstaande woensdag. "19 augustus gaan de sluisdeuren open en dan gaan de schepen in optocht 12 kilometer lang, 44 tallships, naar Amsterdam. Als de eerste afmeert, de clipper Stad Amsterdam, dan is de laatste nog bezig om weg te komen. Dat illustreert wel de lengte van de parade en wat we woensdag gaan meemaken."

Na zo'n lange parade afmeren in de binnenstad van Amsterdam, dat doen weinig Sails ons na

Arie-Jan de Waard, voorzitter Sail

"De Sail-in Parade is altijd een uniek evenement. Als ik met collega's praat van andere Sails, dan erkennen zij altijd wel dat dit iets heel bijzonders is: afmeren in de binnenstad van Amsterdam, na zo'n lange parade."

"Het gaat deze editie om Gouden Verleden, Gouden Toekomst, verbinding maken met wat Nederland altijd heel goed kon, handel drijven, over de zeeën gaan, verbinding maken met andere culturen. Ik denk dat dat de verhalen zijn die de schepen vertellen en ik denk dat dat ook de aantrekkingskracht is van het evenement."

De vijf oceanen van Sail en de Oranjehaven

De organisatie verwacht 1,8 miljoen bezoekers gedurende de vijf dagen dat de schepen in Amsterdam liggen. Om de drukte wat te spreiden is Sail voor het eerst opgedeeld in vijf zones, die oceanen worden genoemd. Elke oceaan heeft een eigen kleur die symbool staat voor een thema.

De kleuren oranje, rood, groen, wit en blauw staan voor ziel (van Sail), cultuur, duurzaamheid, genieten en zaken doen. Een bewuste keuze, zegt De Waard. Sail en de gemeente Amsterdam willen het publiek niet allemaal op één locatie hebben, dus er zijn in alle oceanen Sail-evenementen.

Het gaat ons niet alleen om bezoekersaantallen, maar ook om de kwaliteit van het evenement.

Arie-Jan de Waard, voorzitter Sail

De Waard: "De stad heeft ons na de vorige editie gevraagd om de bezoekers te spreiden over een groter gebied. Daarvoor hebben we het oceanenconcept ontwikkeld. Vanaf de NDSM-werf tot de binnenstad tot en met het gebied rond het Scheepvaartmuseum en de IJ-haven. Daarmee hopen we de bezoekers een aantrekkelijk programma te bieden over een groter gebied waardoor het toch als minder druk wordt ervaren. Je wilt gewoon niet te veel mensen op één plek, anders wordt het te druk en dat willen we niet. We zijn er niet van om elk jaar maar meer bezoekers te willen. Het gaat om de kwaliteit van het evenement."

Crowd control

Sail heeft ook een uitgebreid crowd-controlprogramma opgezet. Hiermee worden de gangen van de bezoekers voortdurend in de gaten gehouden. "Bij te grote drukte gaan we alternatieve routes voorstellen", zegt Daniël van Motman die namens de gemeente de verkeersstromen in de gaten houdt.

Van Motman denkt dat het Sail-publiek zich redelijk makkelijk zal laten leiden. "Mensen komen natuurlijk voor de tallships. Daar moet je voldoende ruimte voor hebben en dat hebben we gegenereerd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl