Het weerstation staat en functioneert goed
NOS Nieuws

Missie weerman Peter Kuipers Munneke geslaagd

"Het is gelukt en hij doet het! Ik ben ontzettend in mijn nopjes", zegt NOS-weerman Peter Kuipers Munneke vanaf de Noordpool. Vandaag slaagde hij er in om een weerstation te plaatsen op een gletsjer in het oosten van Spitsbergen. "Hij staat op een prachtig mooie plek."

Kuipers Munneke vaart mee met een grote Nederlandse wetenschappelijke expeditie van tien dagen in het noordpoolgebied. Samen met twee klimaatwetenschappers van de universiteit van Utrecht was het zijn missie om het weerstation te plaatsen.

Met een team van negen man vertrok hij vanmiddag vanaf het expeditieschip de Ortelius in een rubberboot naar de gletsjer. Hij werd vergezeld door zijn twee collega's van de universiteit van Utrecht, NOS-verslaggever Martijn Bink en zijn cameraman, twee gewapende gidsen en twee leden van de poolexpeditie die hielpen bij het dragen van de circa 80 kilo apparatuur.

Mist

Het was moeilijk om een goede landingsplaats te vinden voor de rubberboot vanwege de mist. Bij toeval vonden ze een strandje waar ze makkelijk konden landen. "We hadden geluk, want we konden meteen uit de boot de gletsjer op lopen, dat was maar een meter of twintig", vertelt Kuipers Munneke.

Lopen op een gletsjer is volgens de NOS-weerman niet moeilijk. "Het grootste probleem is het gebied vlak voor de gletsjer, waar het vaak zompig is door smeltwater en je dus makkelijk wegzakt. Daar hadden we nu geen last van."

  • Martijn Bink / NOS
    Het opbouwen van het weerstation duurde drie uur
  • Martijn Bink / NOS
    Met stijgijzers onder voeten en 80 kilo bagage de gletsjer op

Met klimijzers aan de voeten kon het team daarna in anderhalf uur de ongeveer 5 kilometer afleggen naar de plek waar het weerstation geplaatst werd. Daar waren ze nog drie uur in de weer om het station op te bouwen en te testen.

"Maar dat is gelukt. Hij doet het en ik sta hier met een licht gemoed", vertelt de blije weerman. "De stemming is uitermate goed."

Automatische gegevens

Het weerstation zal de komende vijf jaar automatisch gegevens verzamelen. Die worden per dag via een satelliet doorgestuurd naar Nederland. Temperatuur, wind, sneeuwval en natuurlijk het smelten van de gletsjer. Met de gegevens kan gemeten worden hoe snel de gletsjers bijdragen aan de stijging van de zeespiegel.

Lees ook het het dagboek van Peter Kuipers Munneke, waarin hij dagelijks schrijft over de expeditie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl