NOS WielrennenAangepast

Dumoulin pakt tijd op Aru, Gougeard wint rit

Tom Dumoulin heeft in de Vuelta zijn voorsprong in het algemeen klassement ten opzichte van Fabio Aru verdubbeld. In de negentiende etappe sprong de renner van Giant-Alpecin in de laatste kilometer weg bij zijn concurrent en kwam drie seconden eerder over de streep dan de Italiaan.

In de door Alexis Gougeard gewonnen rit zat het venijn 'm in de staart. Dumoulin gaf geen krimp toen Movistar (Alejandro Valverde) de boel op de kant probeerde te zetten en pakte zelf tijd op Aru.

Kopgroep op grote voorsprong

Een groep van 24 man (met Monfort, Van der Sande, Vorganov, Moinard, Gougeard, Ventoso, Arroyo, Vilela, Lemoine, Duarte, Duque, Knees, Valencia, Engoulvent, Bouet, Delage, Coppel, King, Brutt, Berhane, Oliveira, Amador, Machado en Irizar) nam al na zes kilometer de benen.

Met David Arroyo op een half uur van de rode trui als best geklasseerde renner, mochten leiders begaan. De grote groep nam ruim een kwartier voorsprong op het rustig pedalerende peloton.

Aru valt

Na ongeveer zestig kilometer koersen werd het peloton opgeschrikt door een valpartij, waarbij ook Aru betrokken was. Hij kon, met bebloede arm, zijn weg vervolgen. Met nog zo'n veertig kilometer te gaan was het met de eendracht in de kopgroep gedaan.

Van de vier man die de lont in het kruitvat staken, bleek Gougeard de sterkste. In de slotfase hield hij Moinard, Monfort, Machado en Ventoso knap achter zich. In het peloton probeerde Valverde het in de wind nog 'op de kant' te zetten.

De strijdlustige Spanjaard scheurde het peloton aan flarden, maar kon de topdrie niet lossen. Dat lukte Dumoulin wel in de laatste anderhalve kilometer. Daarin reed hij 0.03 weg bij Fabio Aru, die nu op 0.06 staat.

  • NOS
    Toptien algemeen klassement na etappe 19
  • NOS
    De uitslag van de negentiende etappe in de Vuelta

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl