Tom Dumoulin heeft op imposante wijze aanvallen op zijn rode leiderstrui weerstaan in de achttiende etappe
NOS Wielrennen

Roche wint in Vuelta, Dumoulin pareert aanvallen Aru

Tom Dumoulin heeft met het oog op de eindoverwinning in de Vuelta de eerste test goed doorstaan.De rodetruidrager werd in de door de Ier Nicolas Roche gewonnen 18de rit wel aangevallen, maar diende zijn belagers uitstekend van repliek.

Zijn belangrijkste concurrent Fabio Aru opende weliswaar verschillende keren de aanval, maar de Nederlandse rodetruidrager pareerde ze evenzovaak. In het algemeen klassement blijft het verschil tusen Dumoulin en Aru drie seconden.

Roche wint sprint à deux

De achttiende etappe in de Ronde van Spanje, een rit van 204 kilometer van Roa naar Riaza, werd gekleurd door een omvangrijke kopgroep van 25 renners, onder wie ook Tim Roosen van de Lotto-Jumboploeg. Van die kopgroep bleven Roche en de Spaanse veteraan Haimar Zubeldia (Trek) over op de slotklim.

In de afdaling hielden Roche en Zubeldia, die beiden niet bekend staan om hun sprint, de snelle Portugees José Gonçalves achter zich. In de sprint à deux begon Roche van kop en stond die niet meer af.

Voor Roche, zoon van oud-wereldkampioen, Tourwinnaar en Girowinnaar Stephen Roche, is het de tweede keer dat hij een etappe wint in de Vuelta.

Nicolas Roche wint het sprintje van Haimar Zubeldia in de achttiende etappe van de Vuelta

Dumoulin houdt eenvoudig stand

Achter de kopgroep hield Astana het tempo hoog om kopman Fabio Aru (tweede in de rangschikking op drie seconden van Dumoulin) in een zetel af te zetten op de laatste klim. Op de flanken van de Puerto de la Quesera (10 kilometer met een maximale stijging van 7 procent) ging Aru inderdaad in de aanval.

De Italiaan reed iedereen uit het wiel, behalve Dumoulin. Ook een tweede en derde speldenprik van Aru wist de Limburger makkelijk te weerstaan. Vervolgens sloot het eerder geloste groepje met favorieten zich weer bij hen aan. Uit dat groepje regende het daarna (vergeefse) aanvallen, maar de leiderstrui van Dumoulin kwam nooit in gevaar.

Tegenstoot Dumoulin

Dumoulin hield moeiteloos Aru's wiel en zag tot zijn genoegen dat die ook nog druk was om de aanvallen op zijn tweede plaats te pareren. Zo haalde hij zelf de weggesprongen Majka terug en ook de poging van Valverde om wat tijd terug te winnen,vond geen genade bij Aru.

Op drie kilometer van de meet deed Dumoulin zijn belager zelf pijn door even op de trappers te gaan staan. Aru kwam terug in het wiel, maar had de boodschap ongetwijfeld begrepen.

De toptien uit het klassement finishte op 38 seconden van Roche en Zubeldia. In de sprint van de groep bleek Alejandro Valderde de snelste. Hij werd vierde, achter de nog overgebleven vroege vluchter Gonçalves.

Dumoulin blijft leider in de Ronde van Spanje, met nog drie ritten voor de boeg.

  • NOS
    Uitslag etappe 18 in de Ronde van Spanje
  • NOS
    Het algemeen klassement na de achttiende etappe in de Ronde van Spanje

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl