Niki Terpstra ANP

Dat Niki Terpstra voor de derde keer Nederlands kampioen is geworden is niet zo verrassend, wel dat hij dat deed in een massasprint. "Ik stond er zelf ook van te kijken", zei hij na afloop.

"Ramon Sinkeldam ging als eerste de bocht door en ik mooi als tweede. Toen dacht ik: deze sprint is voor Ramon. Hij zit in mijn trainingsgroep en dan wint hij elke sprintje dat we trekken."

Dit keer liep het anders. Terpstra: "Ik merkte dat hij niet op snelheid kwam. Dus ik dacht: ja, als je iets wil, moet je nu gaan. Daarna vol gesprint. Ik sta er echt van te kijken."

Terpstra: ik sta er zelf ook van te kijken

Hele goeie banden

Pas in de slotfase dacht Terpstra aan de zege, want lange tijd was er een kopgroep ver vooruit. "Ik dacht eerst dat we uit koers gehaald zouden worden, omdat ze te ver voorliepen", bekent Terpstra. "En toen we op gang kwamen, dacht ik nog steeds dat we voor plek tien reden."

Het parcours was geschikt voor sprinters, maar de regen was een te groot obstakel. Terpstra: "Het laatste klinkerstuk was spekglad, waardoor niet alle sprinters in de juiste positie kwamen. Ik heb gelukkige hele goeie banden, want ik ben niet uitgegleden. Ik kwam perfect uit."

Langeveld spreekt schande van Giant-Alpecin

Sebastian Langeveld maakte zich na afloop erg druk over de laffe houding van de grotere Nederlandse teams. Met name Giant-Alpecin: "Ze mogen zich schamen. Als het aan hun had gelegen, waren we uit koers genomen."

"Het zag ernaar uit dat iedereen een finale ging zien met acht man, waarvan twee beroepsrenners. Dat had niemand gewild, denk ik. De grote ploegen, die reden niet. Heel raar."

"Uit respect voor het Nederlands kampioenschap hebben Dylan (Van Baarle, red.) en ik uiteindelijk het gat dicht gereden. In principe hebben wij de koers gered. Dan vind ik het mooi dat een van de betere Nederlandse renners de titel pakt."

Langeveld: Giant-Alpecin moet zich schamen

STER reclame