ANP

Niki Terpstra heeft het Nederlands kampioenschap op de weg gewonnen. In Emmen bleef Terpstra in de sprint van een uitgedund peloton Ramon Sinkeldam en Danny van Poppel net voor.

Het is de derde wegtitel voor Terpstra, die in 2010 in Beek zijn eerste titel won en in 2013 in Kerkrade zijn tweede.

Lang en vlak

Vooraf lag het vanwege het parcours, 253 kilometer lang en volledig vlak, voor de hand dat de zege betwist zou gaan worden in een massasprint. Maar door het verloop van de koers was dat lang onzeker.

Acht man reden in de beginfase weg en omdat het peloton lang de benen stilhield, liep de kopgroep almaar verder uit, met een maximale marge van liefst 17.40.

Peloton wordt bijna gedubbeld

Met die enorme voorsprong dreigden Bert-Jan Lindeman, Daan Meijers, Bram Nolten, René Hooghiemster, Gert-Jan Bosman, Kobus Hereijgers, Patrick van Leeuwen en Reinier Honig het peloton zelfs te gaan dubbelen bij de tien plaatselijke rondjes van 13,1 kilometer.

In dat geval zou de grote groep zelfs uit de koers genomen gaan worden, maar zover kwam het niet. Het peloton gaf wat laat gas, moest nog 5.45 goedmaken op 50 kilometer, maar had de vluchters met nog 7 kilometer te gaan toch op tijd te pakken.

STER reclame