KNWU-directeur gaat NK-regels scherper naleven

Er is veel discussie gevoerd rond de NK wielrennen over de afzeggingen van toppers als Tom Dumoulin, Bauke Mollema en Robert Gesink, wiens vizier al op de Tour-start van volgende week is gericht. Volgend jaar wordt alles anders, zegt Huib Kloosterhuis, directeur van de KNWU, na onderhoud met de ploegleiders.

Verplicht stellen? Dan stappen ze na drie rondjes af en zeggen ze: we zijn bij de NK geweest.

Huib Kloosterhuis

"Ik heb de reglementen er op nagekeken en er is een verplichting om mee te doen als je geselecteerd wilt worden voor een WK of Olympische Spelen in hetzelfde jaar, tenzij er een goede reden is om af te zeggen", legt Kloosterhuis uit.

"De ploegleiders kenden die regel niet", gaat hij verder. "Dat was sowieso al een openbaring. Ze voelen wel de verantwoordelijkheid om de zogenaamde toppers hier te laten zien, dus wij hebben gezegd dat we de regel op dit moment niet hanteren, maar er volgend jaar wel serieuzer naar gaan kijken."

'De beste renners moeten gewoon op een NK zijn'

Gevoelige materie

Volgend jaar zijn de Olympische Spelen, dus dat belooft wat. Kloosterhuis: "Het ligt wel wat gevoeliger dan, denk ik. Maar het is de verantwoordelijkheid van de wielergemeenschap samen. Het verschuilen achter reglementen vind ik zelf te makkelijk."

Is het geen optie om de nationale titelstrijd verplicht te stellen, zoals in België? "Dat is te kort door de bocht. Dan stappen ze na drie rondjes af en zeggen we: we zijn er geweest. Dat is het gevaar", sluit Kloosterhuis af.

STER reclame