NOS SportAangepast

Opnieuw WK-punten Verstappen, Rosberg de beste

  • AFP
    Nico Rosberg viert zijn overwinning in Oostenrijk.
  • AFP
    Nico Rosberg op weg naar de zege in de GP van Oostenrijk
  • EPA
    Max Verstappen in Oostenrijk

Nico Rosberg heeft op het circuit van Spielberg zijn derde zege dit seizoen in de Formule 1 behaald. De Duitser van Mercedes bleef in de GP van Oostenrijk zijn teamgenoot Lewis Hamilton voor. De derde plaats was na een boeiend gevecht voor Felipe Massa, die Sebastian Vettel aftroefde.

Max Verstappen reed voor de tweede keer dit seizoen in de WK-punten. De Nederlander, eerder dit jaar in Maleisië zevende, reed in Oostenrijk naar de achtste plaats. Meer zat er onder de droge omstandigheden ook niet in voor de 17-jarige debutant in de Formule 1.

Kimi Räikkönen en Fernando Alonso crashten vroeg in de wedstrijd

Rosberg maakte op het droge circuit van Spielberg een perfecte start. De Duitser was in de kwalificatie nog afgetroefd door WK-leider Lewis Hamilton, maar was na het groene licht heel snel weg. Hamilton sloot na de eerste bocht als tweede aan, voor Ferrari-coureur Sebastian Vettel.

Crash Räikkönen en Alonso

Amper begonnen lag de race weer stil. De safety car moest de baan op, nadat Kimi Räikkönen dwars van de baan was geschoven en daarbij de McLaren van Fernando Alonso meenam. Beide bolides raakten zwaar beschadigd. Beide oud-wereldkampioenen waren direct klaar. Voor Alonso extra sneu, want de Spanjaard maakt een dramatisch seizoen met McLaren mee.

Vooraan zat Rosberg in een ideale situatie. De Duitser, eerder dit seizoen winnaar in Spanje en Monaco, bouwde zijn voorsprong op Hamilton stapsgewijs uit. Zijn leidende positie kwam eigenlijk nooit in gevaar. Door de zege verkleinde Rosberg zijn achterstand in het WK-klassement tot tien punten.

Gevecht Vettel en Massa

Achter de twee Mercedessen was het gevecht in het tweede deel van de race tussen Sebastian Vettel en Felipe Massa veel spannender. Vettel verspeelde zijn derde plaats door een slechte pitstop. Zijn rechter achterwiel werkte slecht mee, waardoor de Duitser even later nog een tweede keer de pitstraat in moest.

Massa schoof door naar drie en moest in de slotfase alle zeilen bijzetten om zijn podiumplaats te behouden. Vettel drong aan, maar slaagde er niet in de Ferrari naar de zesde podiumplaats dit seizoen te sturen.

Gevecht Verstappen

Max Verstappen voerde in de slotfase eenzelfde gevecht uit met Pastor Maldonado. De 17-jarige Formule 1-debutant hield de Lotus-coureur rondenlang van zich af, maar capituleerde uiteindelijk met de finish in zicht. Een ronde voor het einde moest Verstappen de zevende plaats afstaan.

Vooraf had de Nederlander gehoopt op regen, om zijn gebrek aan vermogen in de Renault-motor te kunnen compenseren. Verstappen zag goede mogelijkheden op WK-punten en kreeg gelijk. Ook op een droge baan. Alleen in Maleisië was het hem dit seizoen gelukt punten te pakken met de zevende plaats. Nu werd het de achtste positie, goed voor vier punten. En de wetenschap dat hij de beste coureur met een Renault-motor was.

WK-stand Formule 1

CoureurTeamPunten
1. Lewis Hamilton Mercedes169
2. Nico RosbergMercedes159
3. Sebastian VettelFerrari120
4. Kimi RäikkönenFerrari72
5. Valtteri BottasWilliams67
6. Felipe MassaWilliams62
7. Daniel RicciardoRed Bull36
8. Daniil KvyatRed Bull19
9. Nico HulkenbergForce India18
10. Romain GrosjeanLotus17
14. Max VerstappenToro Rosso10

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl