De politie arresteert een demonstrant tijdens een sit-in tegen de G7-top
NOS Nieuws

Ballonnen en blokkades uit protest tegen G7

'Sterrenmarsen', noemt het anti-G7-kamp de acties van vandaag: groepjes demonstranten deden een poging om vanuit verschillende richtingen Schloss Elmau te bereiken, waar wereldleiders vandaag bijeen zijn voor de G7-top. De demonstranten hoopten te voorkomen dat de leiders het slot zouden bereiken.

In die opzet zijn ze niet geslaagd. De politie blokkeerde de toegangswegen, een aantal mensen werd gearresteerd. De blokkades hadden wel tot gevolg dat journalisten met een uitnodiging voor de persconferentie niet op het slot konden komen. Zij zijn met een helikopter opgehaald, vertelt correspondent Judith van de Hulsbeek.

Zwevende wereldleiders

Zestig demonstranten die een treinspoor probeerden te blokkeren in het verderop gelegen Oberau werden ook al snel door de politie afgevoerd. Het treinverkeer op dat traject moest voor korte tijd worden stilgelegd.

Verder werden er ballonnen opgelaten met de gezichten van de aanwezige wereldleiders. Een statement van de Europese anti-armoede-organisatie, omdat de gesprekken in Duitsland vooral "gebakken lucht" zouden zijn.

Ballonnen tegen de G7-leiders

De demonstraties van vandaag zijn rustig verlopen. Gisteren eindigde een mars van duizenden mensen in opstootjes met de politie, donderdag waren in München 34.000 mensen op de been uit protest tegen de top.

Verenigd tegen TTIP

De groepen die demonstreren tegen de G7-top hebben amper een gemeenschappelijk doel. Anti-globalisten, milieu-activisten, kerkelijke organisaties en linkse politici hebben allemaal zo hun eigen redenen voor protest, maar vinden elkaar in hun afkeer van TTIP, het vrijhandelsverdrag waar de EU en de VS over onderhandelen.

  • EPA
    Demonstranten tegen de G7-top worden gadegeslagen door een agent
  • EPA
    De Alpen vormen het decor van het G7-protest
  • AFP
    Demonstranten arriveren bij een blokkade op de route naar Schloss Elmau
  • AFP
    Agenten wachten op de demonstranten die op weg zijn naar Schloss Elmau
  • AFP
    Demonstranten tegen de G7-top worden omringd door agenten

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl