Andere Tijden Sport

Andere Tijden Sport komt met 'zomerzevenkamp'

Andere Tijden Sport begint deze maand aan een 'zomerzevenkamp'; er liggen zeven nieuwe afleveringen op de plank. De serie opent op zondag 24 mei en zendt zondag 5 juli de zevende en laatste aflevering uit. Telkens om 22.10 uur op NPO 1 en op NOS.nl.

Kluivert en de tranen van de Champions League

De serie opent met de Champions League-overwinning van Ajax in 1995. Aan de hand van ‘wonderkind’ Patrick Kluivert winnen de Amsterdammers als voorlopig laatste Nederlandse club de Champions League. Behalve Kluivert, gaan ook onder anderen aanvoerder Danny Blind, Jari Litmanen en Ronald de Boer terug naar dat memorabele moment in de vaderlandse voetbalgeschiedenis.

Kluivert en de tranen van de Champions League

Cruijff gaat vreemd

Een week later (zondag 31 mei) staat een spraakmakende aflevering over de beruchtste transfer in het Nederlandse voetbal op het programma. Het shirt stond hem niet, het zwarte broekje evenmin. Het schuurde. En toch liep Johan Cruijff in de zomer van 1983 De Kuip binnen. Hij had naar eigen zeggen één taak: kampioen worden. Voor Feyenoord, maar vooral ook tegen Ajax.

Vanuit de boezem van de toenmalige spelersgroep wordt duidelijk dat onder de glans van schaal en beker pijn en teleurstelling schuilen.

Johan Cruijff in de kleedkamer van Feyenoord na zijn laatste eredivisieduel

Rik Smits; van zero tot hero

Voor de aflevering van zondag 7 juni ging Andere Tijden Sport op bezoek bij Rik Smits in het Amerikaanse Indianapolis. Hoe kan het dat een verlegen slungel, die nauwelijks kon basketballen, uitgroeide tot een ster in de NBA? Een aangrijpend verhaal over een held die geen held wilde zijn: van ‘zero tot hero’.

Rik Smits; van zero tot hero

Koopmans vs Blanchard: Rumble in Rotterdam

Op zondag 14 juni volgt de aflevering over het Gevecht van de Eeuw tussen boksers Rudy Koopmans en Alex Blanchard. In 1982 troffen de heren elkaar in Ahoy in Rotterdam voor de Europese titelstrijd: ´Rumble in Rotterdam´. Andere Tijden Sport bracht de twee kemphanen opnieuw in de ring.

Koopmans vs Blanchard: Rumble Rotterdam

Jan Knippenberg: Forrest Gump op Texel

Zondag 21 juni vertelt Andere Tijden Sport het ontroerende verhaal van ultra-lange-afstandsloper Jan Knippenberg, de ‘Forrest Gump’ van Texel. Hij bedacht in 1974 om van zijn woonplaats Hoek van Holland in negentien dagen naar Stockholm te rennen. Omgerekend twee marathons per dag. Met een VW-busje en twee begeleiders vertrokken ze begin juli uit Hoek van Holland. De hele tocht is destijds vastgelegd met een 8 mm-amateurcamera.

Jan Knippenberg: Forrest Gump op Texel

Hoe de Tour van '54 naar Nederland kwam

Aan de vooravond van de start van de Tour de France in Utrecht gaat Andere Tijden Sport op zondag 28 juni terug naar 1954, toen de Tour voor het eerst buiten Frankrijk startte, in Amsterdam. In de Tour van 1953 won het Nederlandse landenteam het ploegenklassement. Als ‘beloning’, mocht de Ronde in 1954 in Nederland beginnen. Rotterdam was eerste keus, maar Amsterdam kreeg de primeur.

Kort voor hun dood sprak Andere Tijden Sport het afgelopen jaar met de pioniers die de Tour in de jaren '50 populair maakten. Jan Nolten, Gerrit Voorting en Henk Faanhof. In deze uitzending ook uniek amateurmateriaal in kleur van een wielergekke familie die onze jongens met de camera volgde tot ver in Frankrijk.

Hoe de Tour van '54 naar Nederland kwam

Han Urbanus, honkbalpionier

De sportzomer van Andere Tijden Sport wordt op zondag 5 juli afgesloten met het verhaal over het begin van top-honkbal in Nederland. Han Urbanus was net na de oorlog, toen het honkbal hier nog in de kinderschoenen stond, de allerbeste werper van Nederland.

In 1952 kreeg hij, als eerste Europeaan, de kans om in Amerika mee te trainen met een van de beste ploegen van de wereld: New York Giants. In de Big Apple kwam Urbanus tot de ontdekking dat er in Nederland al die jaren verkeerd werd gegooid. Met nieuwe techniek, een instructiefilm en met een boek vol aantekeningen onder de arm, keerde Urbanus terug naar Nederland als ‘honkbalprofeet’. Hij verspreidde het woord van het professionele honkbal in Amerika en legde de basis voor het Nederlandse honkbalsucces van nu.

Han Urbanus, honkbalpionier

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl