"Een meer dan terechte wereldkampioen". Dat zegt NOS-analyticus Daphne Koster over de derde wereldtitel voor het Amerikaanse vrouwenelftal op het WK in Canada. "Zij geloofden erin vanaf de eerste minuut. Vol passie gingen ze erin, een volle bak energie."

Team USA versloeg regerend wereldkampioen Japan met 5-2 in een spectaculaire finale in Vancouver, waarin Amerika al snel op een 4-0 voorsprong kwam. "Ik heb ook veel respect voor de Japanse dames", vertelt Koster. "Zij hebben er echt een wedstrijd van gemaakt. Na de 5-2 gaf de VS niets meer weg. Toch bleef Japan het proberen en was het een mooie finale om te zien."

Zij leven echt voor dit team, alles draait om Team USA.

Daphne Koster over wereldkampioen Amerika

Einde mooi tijdperk

De Amerikaanse dames wonnen drie keer achter elkaar de Olympische Spelen (2004, 2008, 2012), maar de laatste wereldtitel pakten ze alweer zestien jaar geleden. Volgens Koster is het vooral de ervaring van het Amerikaanse team die voor deze wereldtitel heeft gezorgd. 

"Deze titel komt op het juiste moment. Voor veel speelsters komt er een einde aan een mooi tijdperk. De gemiddelde leeftijd van het team loopt tegen de 30 jaar, de jongste speelster is 22. Ze hebben bijna allemaal al 100 interlands op hun naam staan, dat zegt gewoon wat. Zij leven echt voor dit team, alles draait om Team USA."

Koster: stapje naar de top-6 is fors

Geld pompen in vrouwenvoetbal

Daarin zit volgens de 34-jarige Koster een groot verschil met het Nederlandse team. "Het vrouwenvoetbal is enorm in ontwikkeling, dat zie je, maar je moet blijven investeren als bond. Kijk maar naar Frankrijk, Engeland, Duitsland en Amerika. Daar wordt veel geld gepompt in het vrouwenvoetbal en dat betaalt zich nu uit."

Ze denkt dan ook dat er voor Nederland nog een lange weg te gaan is. "De top wordt breder bovenin, maar er is enorm veel concurrentie en dat stapje naar de top-6 is echt fors. Daar moet je grote toernooien voor spelen en zorgen dat het tempo van het spel omhoog gaat en de technische vaardigheden beter worden."

Koster kijkt met een positief gevoel terug op het WK in Canada. "Het was reclame voor het vrouwenvoetbal, vooral die laatste wedstrijden. Kijk naar deze finale, het spel ligt bijna niet stil en er wordt weinig gezeurd tegen de scheids. Het is gewoon echt 90 minuten voetballen."

STER reclame