NOS Voetbal

Nederland in slotfase onderuit tegen China

WK voetbal vrouwen: China-Nederland

Het Nederlands vrouwenelftal heeft op het WK in Canada zijn tweede wedstrijd verloren. China bleek met 1-0 te sterk voor de ploeg van bondscoach Roger Reijners, die eerder met dezelfde cijfers Nieuw-Zeeland had verslagen.

De technisch vaardige Chinese vrouwen begonnen, zoals wel vaker, met een hecht defensief blok en lieten de opponent aanvankelijk komen. Nederland deed daar echter, behoudens een paar mooie acties van Manon Melis, weinig mee.

China had snel in de gaten dat er wat te halen viel en verplaatste de nadruk op de aanval. En met succes: plots werd Oranje bij tijd en wijle weggespeeld en mocht het keeper Sari van Veenendaal, die de geblesseerde Loes Geurts verving, dankbaar zijn voor enkele knappe reddingen.

Geen nieuw elan

De pauze had Oranje geen nieuw elan bezorgd. China viel aan, was gevaarlijk met afstandsschoten en Van Veenendaal deed dienst als reddende engel. Zo tikte ze een prachtige uithaal van Tang nog net met haar vingertoppen op de lat.

Halverwege de tweede helft worstelde Nederland zich eindelijk onder de druk vandaan en kon het zelf aan aanvallen gaan denken. Kansjes kwamen er, maar die waren niet aan Lieke Martens en de danig naar haar vorm zoekende Vivianne Miedema besteed.

In de slotfase ging het alsnog fout. China had zijn eerste wedstrijd tegen Canada in de extra tijd verloren, maar nu sloeg het daarin zelf toe. Wang liep weg van Merel van Dongen en tikte de bal binnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl