Brazilië opent WK met winst en nieuwe records

WK voetbal vrouwen: Brazilië-Zuid-Korea

Brazilië is het WK voetbal voor vrouwen begonnen met een 2-0 overwinning op Zuid-Korea. Die uitslag mag regulier genoemd worden, maar de beide doelpuntenmakers schreven geschiedenis.

Marta scoorde in de tweede helft vanaf de strafschopstip. Het was alweer het vijftiende WK-doelpunt voor de 29-jarige middenveldster, waarmee ze de Duitse oud-voetbalster Birgit Prinz passeerde.

Twee decennia WK-ervaring

Marta is bezig aan haar vierde WK en daarmee is ze nog twee deelnames verwijderd van het aantal WK's dat haar teamgenote Formiga op haar naam heeft staan. Formiga maakte als zeventienjarige haar debuut op het WK van 1995.

Twintig jaar later is ze in Canada bezig aan haar zesde mondiale eindtoernooi op rij (een record dat ze deelt met de Japanse Homare Sawa) en tegen Zuid-Korea werd ze de oudste doelpuntenmaakster ooit op een WK toen ze Brazilië in de eerste helft op voorsprong zette.

Brazilië gaat aan de leiding in groep E, nadat Spanje eerder op de dag gelijkgespeeld (1-1) had tegen Costa Rica. Vicky Losada zette Spanje in de dertiende minuut op voorsprong, maar een minuut later stond de gelijkmaker voor Costa Rica van Raquel Rodriguez al op de borden.

Spanje was daarna de betere van de twee debutanten op het WK, maar mede door een knappe redding van doelvrouw Dinnia Diaz in de slotfase bleef Costa Rica overeind.

Frankrijk wint kraker tegen Engeland

WK voetbal voor vrouwen: Frankrijk - Engeland

In groep F stond de topper tussen Frankrijk en Engeland, de nummers drie en zes van de wereldranglijst, op het programma. De wedstrijd werd beslist door een fraai doelpunt van de Française Eugenie Le Sommer, die na een half uur spelen keihard uithaalde vanaf de rand van het zestienmetergebied.

In dezelfde groep voorkwam een late treffer van de Colombiaanse Daniela Montoya de eerste overwinning op een WK voor Mexico: 1-1. Veronica Perez had Mexico in de eerste helft op voorsprong gezet tegen Colombia.