NOS Sport

Franse hoop Tsonga in vijf sets langs Nishikori

Roland Garros 2015: Nishikori-Tsonga

Jo-Wilfried Tsonga heeft voor de tweede keer in zijn loopbaan de halve finales van Roland Garros bereikt. De Fransman, die nog twee zeges nodig heeft om in de voetsporen van landgenoot Yannick Noah te treden, versloeg de Japanner Kei Nishikori in vijf sets: 6-1, 6-4, 4-6, 3-6, 6-2.

Na de nederlagen in de vierde ronde van Richard Gasquet, Gilles Simon, Jérémy Chardy en Gaël Monfils is de hoop van het Franse publiek gevestigd op Tsonga. Frankrijk wacht al sinds 1983 op een opvolger van Yannick Noah, de laatste Franse winnaar van Roland Garros.

Onzeker

Nog geen anderhalf uur had Tsonga nodig om de eerste twee sets te winnen. Nishikori oogde bij vlagen onzeker op het centercourt en hij viel te betrappen op veel ongebruikelijke missers.

Zodra de slagenwisselingen kort waren, had Tsonga veelal het initiatief. Maar naarmate de rally's langer werden, trok Nishikori steeds vaker aan het langste eind. De Japanner had in set drie en vier voldoende aan één break, maar zag Tsonga in de vijfde set op 2-1 zijn kans grijpen en doordrukken.

Blessure

Tsonga, die nu gaat spelen tegen Stan Wawrinka, was sinds het eind van vorig seizoen enkele maanden uit de roulatie met een blessure aan zijn rechterarm. Sinds zijn rentree in maart boekte hij nog geen indrukwekkende resultaten. Zijn halvefinaleplaats in Parijs komt dan ook redelijk uit de lucht vallen.

Na afloop kon Tsonga zijn geluk niet op. Hij stortte neer op het gravel en na de felicitaties in ontvangst genomen te hebben, schreef hij "Roland, Je t'aime" op het gravel.

Tsonga haalde één keer eerder de laatste vier op Roland Garros. In 2013 hield David Ferrer hem uit de finale.

Tsonga imiteert Guga: Je t'aime Roland

Ontsierd

Het duel werd ontsierd door een incident waarbij enkele toeschouwers lichtgewond raakten. Een deel van het scorebord kwam door de harde wind naar beneden en daarom werd de partij een half uur stilgelegd. Tsonga leidde op dat moment met 6-1, 5-2.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl