ANP

De NS was volgens de fabrikant van de Fyra bij de bouw van de nieuwe trein "incompent en zeker niet coöperatief". Dat zei de directeur van de Italiaanse treinenbouwer AnsaldoBreda voor de parlementaire enquêtecommissie die het Fyra-debacle onderzoekt.

Maurizio Manfellotto verklaarde dat hij te maken had met bureaucraten en "niet met mensen die technisch waren en meededen. Ik moest vaak uitleggen wat ze moesten doen".

Ook verbaasde Manfellotto zich erover dat hij nooit op het hoogste niveau contact had met zijn opdrachtgevers: de NS en het Belgische NMBS. Volgens hem is het heel normaal dat de directeuren regelmatig met elkaar praten. Manfellotto zei dat hij herhaaldelijk om een gesprek heeft gevraagd, maar dat het er nooit van kwam. "Ik was en ben daar nog altijd zeer verbaasd over", zei Manfellotto.

Prima trein

De treinenbouwer herhaalde voor de commissie zijn eerdere uitspraak dat de Fyra een prima trein was. Hij erkende dat er problemen waren in de afwerking "maar dat was een kwestie van fine-tuning", aldus Manfellotto.

Dat AnsaldoBreda de treinen vijf jaar te laat leverde, ligt volgens Manfellotto aan de late oplevering van de hogesnelheidslijn en problemen met een nieuw Europees beveiligingssysteem. Daardoor kon te laat en onvoldoende worden getest.

STER reclame