NOS Voetbal

Van den Brom: unieke prestatie van AZ

Bij AZ waren er louter vrolijke gezichten te zien na de 4-1 zege bij Excelsior. Doordat Feyenoord met 3-0 ten onder ging bij PEC Zwolle, eindigden de Alkmaarders als derde en zijn ze zeker van Europees voetbal.

"We hebben ons vanuit een kansloze situatie, het bekende rechterrijtje, naar boven opgewerkt", zei trainer John van den Brom. "We hebben de derde plek nooit in eigen hand gehad, maar uiteindelijk gaat het om het laatste moment. Het is ons gelukt en dat is, durf ik wel te zeggen, een unieke prestatie die we met z'n allen geleverd hebben."

Van den Brom raadpleegde tijdens de wedstrijd geregeld zijn mobiele telefoon om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen in Zwolle. "Het enige dat wij moesten doen, was deze wedstrijd winnen. Het is fantastisch dat je de wedstrijd al snel met 3-0 in het slot gooit, waardoor je met een schuin oog naar je telefoon kan kijken wat er elders gebeurt."

"Iedereen heeft zijn ding gedaan, met name Zwolle", sprak een lachende Van den Brom. "Daardoor zijn we derde en worden we beloond voor het keiharde werken dat je als staf met die jongens hebt gedaan. Dan is er de ontlading en is het genieten."

  • ANP
    AZ-trainer John van den Brom geeft Markus Henriksen iets te drinken
  • ANP
    Nemanja Gudelj, Dabney dos Santos, Ridgeciano Haps en Derrick Luckassen tonen hun torso's
  • ANP
    Vreugde bij AZ, vlnr: Thom Haye, Dennis van der Haar, John van den Brom, Marco van Basten en Jeffrey Gouweleeuw

'Publiek gaf kippenvel'

Aanvoerder Nemanja Gudelj speelde zijn laatste duel voor AZ. Ook de aanstaande Ajacied kon zijn geluk over de derde plaats niet op. "We hebben een moeilijk seizoen achter de rug, waarin we veel hebben meegemaakt. En als je dan als derde eindigt, dan is dat zo goed, met zo'n jong team."

Gudelj had op het veld niet de beschikking over een mobieltje om de tussenstand bij PEC Zwolle-Feyenoord bij te houden, maar de Serviër had genoeg aan het publiek. "Het was heel bijzonder eigenlijk. Je focust op de wedstrijd die je wilt winnen, maar stiekem houd je toch in je achterhoofd: wat doet Feyenoord? In één keer hoor je het publiek juichen, zomaar uit het niets. Eigenlijk wist iedereen toen dat Zwolle gescoord had. Dat gaf kippenvel natuurlijk."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl