Wesley Sneijder rent weg na de 1-1
NOS Voetbal

Nederland-Mexico: 4,5 maand later

Het Nederlands elftal neemt het vanavond in de Amsterdam Arena op tegen Mexico, in een reprise van de achtste finale van het WK in Brazilië. Die wedstrijd is nog maar 4,5 maand oud, toch is er sindsdien veel veranderd.

Het was een mooie dag, zondag 29 juni 2014 in Fortaleza. Het opgeleefde Oranje stond in de achtste finales tegenover Mexico. Het werd een echte WK-thriller met een happy end. Giovani Dos Santos zette de Mexicanen vlak na rust op een 1-0 voorsprong, maar Nederland wist de overwinning in de laatste twee minuten binnen te halen dankzij een venijnig schot van Wesley Sneijder en een veelbesproken, door Klaas-Jan Huntelaar benutte penalty.

In menig Nederlandse huiskamer werd die avond voor het eerst voorzichtig gedroomd over een mogelijke wereldtitel. Maar 4,5 maand later is het oranje juichpak verruild voor een donkere rouwsluier. Wat is er zoal veranderd?

Arjen Robben (l) valt Louis van Gaal in de armen

De bondscoach

Tijdens het WK-duel met Mexico zat een zelfverzekerde Louis van Gaal op de bank. De ijzeren perfectionist had, tegen ieders verwachting in, Oranje moeiteloos door de groepsfase geloodst. 'Van Geniaal' werd vervolgens wereldwijd geroemd vanwege zijn tactische meesterschap.

Zijn opvolger Guus Hiddink oogt tot nog toe verre van zelfverzekerd. Na drie nederlagen in vier duels lijkt de nieuwe bondscoach aangeslagen en vermoeid. De kritieken in de kranten, waarin hij nadrukkelijk werd geadviseerd de eer aan zichzelf te houden, zijn vernietigend. De wedstrijd tegen Mexico is daardoor niet zomaar een oefenduel. Het is tijd voor eerherstel.

WK 2014: Nederland-Mexico

De spelers

De selectie van Oranje heeft vergeleken met het WK-duel met Mexico geen grote wijzingen ondergaan. Van de basisopstelling in Fortaleza zijn er drie spelers die vanavond zeker niet zullen spelen. Dirk Kuijt is als international gestopt, Paul Verhaegh is afgevallen en Nigel de Jong is geblesseerd.

Vergeleken met Van Gaal heeft Hiddink in totaal zeven nieuwe spelers in zijn selectie: Kenneth Vermeer, Ricardo van Rhijn, Gregory van der Wiel, Jetro Willems, Ibrahim Afellay, Luciano Narsingh en Quincy Promes.

Hiddink kondigde wel aan met enkele nieuwe impulsen te komen tegen Mexico. Daarbij gaat het waarschijnlijk om Ron Vlaar, Jetro Willems en Memphis Depay. Vlaar was er in het WK-duel met Mexico ook al bij, maar ontbrak de afgelopen vier interlands door een blessure.

Depay was ten tijde van het WK nog een aanstormend talent dat veel indruk maakte tijdens invalbeurten. Maar in een paar maanden tijd is zijn status omhooggeschoten en kan de bondscoach eigenlijk niet meer om hem heen.

De ochtendkranten waren lovend een dag na de zege

De beste lichting jeugdspelers die Mexico ooit heeft gehad

Miguel Herrera, bondscoach Mexico

De Mexicanen

Bondscoach Miguel Herrera gebruikt de korte tournee door Europa (na Nederland wacht nog een oefenduel met Wit-Rusland) vooral om spelers uit te proberen. "Omdat ik pas een half jaar voor het WK werd aangesteld, kon er nauwelijks worden geëxperimenteerd", aldus de trainer.

"Nu is er meer tijd en wil ik de komende jaren benutten om de beste lichting jeugdspelers die Mexico ooit heeft gehad in het nationale team op te nemen." Zo is voor het eerst Jesús Corona van FC Twente van de partij.

Tijdens het WK wond Herrera zich enorm op over de strafschop die Nederland in de laatste minuut kreeg. Maar de oefenwedstrijd van morgen ziet hij niet als een kans op wraak: "Revanche kunnen we pas in 2018 nemen, tijdens het volgende WK."

Verslagenheid bij de Mexicanen
Bondscoach Mexico wil geen wraak

Tijdens het WK werd Mexico, ondanks de tweede plaats in een groep met Brazilië, gezien als een te nemen horde op weg naar nog meer moois. Oranje zat na drie (onverwachte) zeges in een overwinningsroes.

Hadden Sneijder en Huntelaar in de laatste minuten in Fortaleza niet gescoord, dan nog had Nederland met gepaste trots kunnen terugkijken op het WK. Al was het maar vanwege de heroïsche 5-1 tegen titelverdediger Spanje.

Voor Hiddink is het oefenduel met Mexico het voorspel voor de cruciale wedstrijd tegen Letland, komende zondag. Een nederlaag is niet funest, maar de druk op het EK-kwalificatieduel, waaraan Hiddink zijn lot heeft verbonden, zal reusachtige vormen aannemen. Valt Oranje opnieuw tegen, of is er tegen Mexico weer iets te zien van de magie van het WK? Dat is de vraag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl