Burgemeester Jose Luis Abarca van Iguala
NOS Nieuws

Mexicaanse burgemeester op de vlucht

De burgemeester, zijn vrouw en de politiechef van Iguala, Mexico, worden ervan verdacht betrokken te zijn bij de verdwijning van 43 studenten. Ze kregen daarbij de hulp van het machtigste drugskartel uit het gebied, Guerreros Unidos.

Er is een arrestatiebevel uitgevaardigd, maar het drietal is op de vlucht geslagen.

Burgemeester José Luis Abarca zou opdracht hebben gegeven de groep studenten te arresteren, omdat ze van plan waren een toespraak van zijn vrouw te verstoren. Na de arrestatie werden ze meegenomen door de Guerreros. Sindsdien zijn de studenten spoorloos.

Omkoping

De Guerreros betaalden het burgemeestersechtpaar honderdduizenden euro's per maand, zodat het kartel in de stad zijn gang kon gaan. De leider van het kartel werd eerder al gearresteerd en heeft inmiddels bekend dat hij de burgemeester heeft omgekocht. Volgens hem is echter niet hij, maar de burgemeestersvrouw de leider van de criminele bende.

De zaak maakt volgens veel Mexicanen pijnlijk duidelijk hoe ver de macht van de kartels reikt. Er ligt grote druk op de Mexicaanse regering om de verdwijning op te lossen. Er zijn steeds meer demonstraties in het land. Vandaag staken demonstranten het stadhuis van Iguala in brand.

Rondom Iguala zijn massagraven gevonden, met daarin tientallen lichamen. Eerste DNA-onderzoeken wezen uit dat de lichamen niet van de verdwenen studenten zijn.

Stadhuis van Iguala in brand gestoken

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl