NOS Wielrennen

Ploegleider De Jongh: vertrouwen in dubbelslag Contador

  • EPA
    Alberto Contador met Tinkoff-Saxo-baas Oleg Tinkov
  • NOS
    Steven Kruijswijk was weer sterk in de zestiende etappe
  • NOS
    Orica-GreenEdge wint de ploegentijdrit in de Giro
  • AFP
    Fabio Aru met in zijn wiel Alberto Contador
  • AFP
    Alberto Contador viert feest in het roze

Steven de Jongh had zondagavond met Tinkoff-Saxo nog een mooi feestje in het centrum van Milaan. Een paar uur eerder stond Alberto Contador als winnaar van de Giro d'Italia op het podium. Oleg Tinkov, de eigenaar van de wielerploeg, had zijn haar roze gespoten, een enorme fles champagne leeggeschonken.

De Jongh vond het allemaal prachtig. Stilletjes wordt de Nederlander toch een beetje gezien als de architect achter het succes van de Spaanse klassementsrenner. "Alberto is de terechte winnaar", zegt de ploegleider van Tinkoff-Saxo. "Hij heeft drie weken goed gereden."

Ploegentijdrit

De ploegentijdrit op de eerste dag was volgens De Jongh al goed. "We verloren weinig op de concurrentie. Dan heb je direct een goed gevoel door de goede uitgangspositie En dat was ook wat we wilden. Er was wat kritiek toen Alberto al vroeg de roze leiderstrui veroverde, maar hij vond het alleen maar mooi."

Toch zat na de zesde etappe de schrik er even flink in bij de ploeg én Contador. Op weg naar Castiglione della Pascaia zorgde een toeschouwer in de slotfase voor een valpartij in het peloton door zijn lens te ver op het parcours te steken. Ook Contador kwakte tegen de grond.

Psychiater

"Natuurlijk schrik je dan. En Alberto ook", kijkt De Jongh terug. "Zijn schouder was uit de kom. Hij had die zelf teruggezet, maar even later gebeurde hetzelfde", zegt De Jong. Onderzoek wees uit dat er in elk geval niets gebroken was. "Alberto gaf aan dat hij niet naar huis wilde. Hij zei dat ze hem dan meteen naar een psychiater konden brengen."

Contador kon die dag de roze leiderstrui niet aantrekken en ook een dag later zat hij nog niet fris op de fiets. "Een dag na de val waren we heel opgelucht dat hij geen schade in de etappe opliep, maar op de rustdag kon hij nog niet goed op de fiets zitten. We hebben zijn positie aangepast.''

Alberto Contador bovenaan in het eindklassement van de Giro

Tijdrit cruciaal

Tegen de tijd dat aan het einde van de tweede week de lange, individuele tijdrit op het programma stond, was de Spanjaard al weer redelijk opgeknapt. Zo goed zelfs, dat hij flinke afstand nam van zijn concurrenten. Contador haalde de roze leiderstrui weer weg bij de Italiaan Fabio Aru, die over bijna 60 kilometer zo'n drie minuten moest toegeven.

"De tijdrit was cruciaal", zegt De Jongh. "Hij pakte zoveel tijd op de anderen. Een dag eerder was hij door een tweede val de leiderstrui kwijtgeraakt, maar zijn optreden in de tijdrit gaf hem heel veel zelfvertrouwen."

Rustige jongen

Contador kwam in de slotweek met veel bergetappes amper nog in de problemen. Zijn concurrenten van Astana, Aru en Mikel Landa, mochten etappezeges pakken. Zelf bewaarde de Spanjaard de rust. Ook toen hij zaterdag in de voorlaatste rit uit het wiel werd gereden door Landa en Aru. Zijn achterstand liep op naar een paar minuten.

"Hij bleef echter rustig", zegt De Jongh. "Hij kon zich aardig wat veroorloven en hoefde niet als een gek in de tegenaanval. Het was allemaal heel berekend. Alberto raakt ook niet snel in paniek. Het is een rustige jongen, die graag wil horen wat er voor en achter hem gebeurd. Hij wil graag informatie en past zijn rijden daar op aan."

Dubbelslag Giro en Tour

Contador kondigde aan dit jaar voor de zege in de Giro en de Tour de France te gaan. De Jongh denkt dat hij het mentaal aankan. Iets meer dan dertig dagen heeft hij voor de start van het Franse wielerspektakel in Utrecht. "Nu krijgt hij rust. In de aanloop naar de Tour nog een koers en dan zijn we er klaar voor", aldus De Jongh, die op korte termijn in Utrecht gaat rondkijken hoe het parcours eruit ziet.

  • AFP
    De kussen voor Alberto Contador
  • AFP
    Alberto Contador met zijn Giro-trofee
  • NOS
    Alberto Contador gng 'gewoon' van start in de zevende etappe
  • AFP
    Alberto Contador in actie tijdens de tijdrit in de Giro

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl