NOS Wielrennen

Landa wint weer rit in Giro, Kruijswijk tweede

Landa wint weer rit in Giro, Kruijswijk tweede

Mikel Landa heeft na de 15de etappe ook de 16de rit in de Ronde van Italië gewonnen. De Spanjaard reed in de 177 kilometer lange koninginnenrit op de slotklim weg bij rozetruidrager Alberto Contador en Lotto-Jumborenner Steven Kruijswijk.

Landa versnelde met nog drie kilometer te gaan en Contador en Kruijswijk konden hem niet volgen. Kruijswijk, die als eerste de top van de Mortirolo rondde en daarmee de bergtrui greep, werd tweede en klom van de veertiende naar de achtste plaats.

Contador finishte in het wiel van Kruijswijk als derde, maar deed goede zaken in de algemene rangschikking want Fabio Aru, zijn voornaamste concurrent, verloor flink wat tijd.

Fenomenale inhaalrace Contador

In de rit naar Aprica, met daarin vijf beklimmingen, barstte het gevecht los toen Contador lek reed met nog zestig kilometer te gaan. Astana (Landa en Aru en Katjoesja (Trofimov en Zakarin) besloten direct de krachten te bundelen om Contador op achterstand te rijden.

Contador begon met 0.52 achterstand aan de Mortirolo (18% op zijn steilst), reed in hoog tempo naar zijn belagers toe om ze vervolgens een koekje van eigen deeg te geven. Na zijn fenomenale inhaalrace bleek hij genoeg over te hebben om met een demarrage hard terug te slaan.

Aru, Trofimov en Zakarin moesten lossen, maar Landa was taai genoeg en ook Kruijswijk toonde karakter.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl